Ambt-Delden P 194
Bij Almelosestraat 14, 7495 TH te Ambt Delden

Omschrijving

TUINHUIS. Ornamenteel rood bakstenen tuinhuis op rechthoekige grondslag, waarvan de smalle bepleisterde entree-zijde naar het noordoosten gericht. Het tuinhuis, dat uit ca. 1850 dateert, is thans voorzien van een golfplaten lessenaarsdak (oorspronkelijk waarschijnlijk met dakpannen gedekt). De entree is centraal in de witgepleisterde rechter zij(NO-)gevel gelegen en bestaat uit een dubbele ezelsrugboog-vormige deur. Aan weerszijden wordt de gevel afgesloten door een rode bakstenen pilaster met hardstenen kapiteel. Laatstgenoemde kapitelen verspringen als kroonlijst van de alleen aan deze zijde van het tuinhuis aanwezige topgevel.

De voor(ZO-)gevel is van drie 6- ruitsvensters voorzien. Linker (ZW-)gevel: aan de linkerzijde een 5- ruitsvenster en rechts een deur.

De blinde achtergevel van het tuinhuis is als muur een stuk in zuidwestelijke richting doorgetrokken.

Wellicht heeft het tuinhuis oorspronkelijk als oranjerie dienst gedaan.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen