Bij Molenplein 3, 3945 CZ te Cothen

Omschrijving

Aan de westelijke dorpsrand op een - na afbraak van oude maalderijgebouwen - nieuw aangelegd plein gesitueerde KORENMOLEN, gebouwd in 1869 ter vervanging van een oudere, afgebrande voorganger en genaamd "oog in 't zeil". De molen is vermoedelijk in 1923 buiten gebruik gesteld, en later van maalwerk, wieken, kap en stelling ontdaan. In 1986-87 zijn deze onderdelen in reconstructie toegevoegd en is de molen weer maalvaardig gemaakt.

Omschrijving

De romp van de Cothense molen - in oorsprong een bovenkruier - is opgetrokken in baksteen op een cirkelvormige plattegrond, zich naar boven verjongend en gedeeltelijk gepleisterd. De thans zes bouwlagen tellende molenromp is wat betreft het metselwerk nog authentiek. Op de beganegrond een stel dubbele inrijdeuren onder rondboogvormig bovenlicht met spaakvormige onderverdeling; voorts rondom halfronde vensters, deels met luiken, en halfronde deuren naar de - gereconstrueerde - stelling.

Waardering

Karakteristieke, doch deels gereconstrueerde 19e-eeuwse korenmolen van belang wegens cultuurhistorische waarde en de met de oorspronkelijke functie verbonden situering aan de dorpsrand; tevens van situationele waarde wegens het markante silhouet in het landschappelijk en cultuurhistorisch waardevolle Krommerijngebied en het plaatselijk dorpsbeeld.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie- en poldermolen Molen