's-Gravenhage P 6291
Prinsevinkenpark 13, 2585 HK te 's-Gravenhage

Inleiding

Linkerhelft van twee geschakelde herenhuizen uit 1887-1890, gebouwd door architect J.J. van Nieukerken in neo-renaissance stijl en genaamd Tandem.

Omschrijving

Herenhuis op onregelmatige plattegrond, bestaande uit twee bouwlagen onder een met pannen gedekt afgeknot schilddak, overgaand in drie bouwlagen onder een plat dak, twee vensterassen breed. De bakstenen gevels bezitten de voor de neo-renaissance kenmerkende sierbanden, geblokte ontlastingsbogen, met siertegels gedecoreerde boogtrommels en sierankers. De hoeken worden gemarkeerd door gepleisterde hoekblokken en banden. De bouwlagen worden van elkaar gescheiden door een geprofileerde waterlijst. In de voorgevel bevindt zich een aantal gevelstenen, voorzien van rijk beeldhouwwerk, waarin opgenomen de opschriften 1887 en 1890, en Tandem. De gevelstenen met de jaartallen zijn uitgevoerd in de vorm van een wapenschild, voorzien van maskerkopjes. De steen met de naam Tandem is voorzien van siertegels, en daarboven een schelpmotief en een vaas op consoles met maskerkop. Eronder bevindt zich een engelenkopje met vleugels. De ingang is gesitueerd in een tegen de linkerzijgevel aangebouwd bouwblok en bevindt zich in een toogvormig portiek. De ingang bestaat uit een dubbele paneeldeur en een driedelig bovenlicht van glas-in-lood. Daarboven bevindt zich een drielicht rondboogvenster met siertegels in de boogtrommels en siermetselwerk aan de onderzijde. De overige vensters van de voorgevel bezitten op de eerste bouwlaag een gedeeld bovenlicht en luiken aan weerszijden; op de tweede bouwlaag bevinden zich vier-ruitsvensters met openslaande onderramen. De onderdorpels zijn van hardsteen.

De kroonlijst rust op gebeeldhouwde consoles met maskerkopjes. Het fries is in een afwijkende kleur zachtrode baksteen uitgevoerd, voorzien van een tandlijst. Het dak bevat aan de voorzijde gemetselde dakkapellen met een driehoekig fronton en rechts een gemetselde schoorsteen.

De linkerzijgevel bevat een hoge gemetselde schoorsteen achter de uitbouw met de ingang. Verder bevindt zich tegen de eerste bouwlaag een lage aanbouw. In de gevel zijn kleine verspringende vensters met glas-in-lood geplaatst.

Tegen de achtergevel aan de Kerkhoflaan is een vierkante uitbouw over twee bouwlagen, onder een plat dak, met hoge gemetselde schoorsteen. Links daarvan bevinden zich iets terugliggend twee erkers bovenelkaar. Daarboven is de derde bouwlaag onder een plat dak die halverwege overgaat in het afgeknotte schilddak.

De tuin wordt van de straat gescheiden door een smeedijzeren hek op gemetselde voet en natuurstenen dekplaat.

Waardering

Herenhuis met bijbehorend tuinhek van architectuurhistorisch belang als representatief voorbeeld van neo-renaissance woonhuisarchitectuur. Hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering zijn gaaf bewaard. Als onderdeel van een serie neo-renaissance panden in het door de architect W.B. van Liefland ontworpen en in 1888 aangelegde Prinsevinkenpark, heeft het pand tevens ensemblewaarde.

Nieukerken, J.J. van ; Conversie MRS