's-Gravenhage P 7564
Prinsevinkenpark 42, 2585 HM te 's-Gravenhage

Inleiding

Vrijstaande villa uit 1913, gebouwd in opdracht van dr. L. Simons door architect H.P. Berlage in een rationalistische bouwstijl en genaamd Nieuw Parkwijck.

Omschrijving

Villa op vrijwel symmetrische plattegrond, met de leefruimten centraal aan de voorzijde, bestaande uit drie bouwlagen onder een ver overstekend plat dak met vloeiende contouren. De villa wordt gekenmerkt door een sobere helderheid met aandacht voor de details, zoals de versmalling van de gemetselde uitsparingen aan weerszijden van de vensters ter hoogte van de wisseldorpels of de strekken, de sierbanden in de bakstenen gevels en de ver uitstekende daklijst, waaruit een beinvloeding door de architectuur van Frank Lloyd Wright spreekt. De villa heeft verspringende volumes, met aan de voorzijde in het midden een uitspringend volume met gebogen erkerpartij en aan weerszijden twee driezijdige erkers met elk een door een houten hekwerk afgesloten balkon. De ingang, bestaande uit een eenvoudige paneeldeur, is in een lager - eveneens van een overstekend plat dak voorzien - bouwblok tegen de linkergevel gesitueerd, onder een luifel en bereikbaar via een bakstenen trapje. De afwisselend H- en T-vormige vensters en openslaande deuren bezitten houten kozijnen en in roeden onderverdeelde bovenlichten en hardstenen onderdorpels. In het interieur zijn onder meer houten schouwen, wandkasten en houten profiellijsten bewaard.

De tuin wordt van de straat gescheiden door een smeedijzeren hek op lage gemetselde voet met natuurstenen dekplaat.

Waardering

Villa met bijbehorend tuinhek en interieur-onderdelen van architectuurhistorisch belang als zeldzaam voorbeeld van een door Berlage in rationalistische bouwstijl gebouwde villa, beinvloed door Frank Lloyd Wright. Hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik zijn gaaf bewaard.

Rationalisme

Berlage, H.P. ; Conversie MRS