's-Gravenhage P 9044
Kerkhoflaan 12, 2585 JB te 's-Gravenhage

Inleiding.

Natuurstenen grafmonument Bosboom-Toussaint in neo-renaissance stijl, bevattende de graven van A.L.G. Toussaint en haar echtgenoot J. Bosboom.

Jaar waarin concessie is verleend: 1887.

Anna Louisa Geertruida Toussaint (Alkmaar 1812-Den Haag 1886) geniet bekendheid als schrijfster van historische romans; zij was gehuwd met de kunstschilder Johannes Bosboom (Den Haag 1817-Den Haag 1891).

Omschrijving.

Het grafmonument Bosboom-Toussaint is uitgevoerd in hardsteen (tombe en monument) en marmer (sculptuur en decoratieve cartouche) en omvat een rechthoekig ongeprofileerd (vernieuwde) liggende steen op lage plint (hellend), waarachter een groot monument in neo-renaissance stijl. De architecturale wand bestaat uit een sokkel in bossagewerk (ruw behakte steen), daarboven een rondboog nis, die wordt geflankeerd door twee Ionische zuilen. De zwart gelakte zuilen hebben diamantkoppen op de basementen en dragen een hoofdgestel met segmentvormig fronton. Het geheel is versierd met decoratief beeldhouwwerk, zoals de rolwerk cartouche en gesluierde vrouwekopjes op het fries, de rouwkrans binnen het fronton en de pijnappels en obelisk met veelpuntige bronzen ster er bovenop. Deze omlijsting, die aan de achterzijde verzorgd maar soberder is afgewerkt (Ionische pilasters in plaats van zuilen, geen decoratief beeldhouwwerk) dient als decor voor het beeld van de muze der dichtkunst.

Deze op klassieke wijze uitgebeelde vrouwefiguur met lier in de ene en bloemtak in de andere hand is een schepping van Bart van Hove (1850-1914), wiens signatuur rechts opzij van de sokkel van het beeld is aangebracht. Op de zerk boven de inscriptie is een veelpuntige ster binnen een verdiepte cirkel aangebracht.

De hardstenen omlijsting werd eveneens gesigneerd: links opzij A.J. van Boom; rechts opzij Bart van Hove en Bernard Springer. Eerstgenoemde was vermoedelijk de steenkapper, de laatstgenoemde vermoedelijk de ontwerper van het neo-renaissance monument.

Grafische verzorging: verdiepte en zwart gelakte Latijnse kapitaal met uitzondering van de familienamen die in verheven en ongelakte vorm is uitgevoerd.

Afmetingen: Zerk: lengte 249 x breedte 120 x hoogte 33 cm Monument: lengte 90 x breedte 162 x hoogte 360 cmTekst:Op liggende steen:HIER RUST/ANNA LOUISA GEERTRUIDA/TOUSSAINT/MIJN TEERGELIEFDE/AANGEBEDENE VROUW/MIJN ROEM EN MIJN TROTS/JOH. BOSBOOM/Å 1 APRIL 1886/IN SEPTEMBER 1891 VOLGDE JOHANNES BOSBOOM/GEBOREN 1817/HAAR IN HET GRAF/Op het monument: 1812-1886/HULDE/VAN NEDERLANDSCHE VROUWEN/AAN/A.L.G. BOSBOOM- TOUSSAINT/Waardering

Grafmonument van cultuurhistorisch en typologisch belang als gaaf bewaard voorbeeld van een liggende zerk en gedenkteken in neo-renaissance stijl. Als grafmonument van de bekende schrijfster Bosboom-Toussaint en de schilder Bosboom heeft het tevens historische waarde.

Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Grafmonument

Hove, B. van ; Conversie MRS