's-Gravenhage P 9044
Kerkhoflaan 12, 2585 JB te 's-Gravenhage

Inleiding

Grafmonument Ragay in de vorm van een omheind marmeren mausoleum in neo-classicistische stijl, bevattende de graven van P.A. Ragay en zijn neef P. Ragay.

Jaar waarin concessie is verleend: 1837.

Pieter Agnisius Ragay keerde als militair na de verdrijving der Fransen terug naar Nederland. Wegens zijn verdiensten benoemde koning Willem I hem tot kolonel en thesaurier van het Koninklijk Huis. Hij bleef ongehuwd en was een der eersten die begraven werden op de Algemene Begraafplaats. David Ragay was een neef van Pieter Ragay. Ook hij maakte carriere als militair en hij volgde zijn neef op als thesaurier van het Koninklijk Huis. Ook David bleef ongehuwd. Hij nam het initiatief tot de stichting van het mausoleum voor zijn neef en werd er zelf ook begraven.

Omschrijving

Neo-classicistisch mausoleum in de vorm van een Grieks- Romeinse sarcofaag of tempeltje. Het marmeren bouwsel, geplaatst op een getrapte keldervloer, wordt omsloten door een hekwerk, bestaande uit twaalf vierkante geprofileerde hardstenen palen waartussen twaalf nagenoeg vierkante gietijzeren hekken zijn gehangen, voorzien van rozetten op de knooppunten. Het mausoleum heeft een hoge vlakke plint, die aan de voorzijde is voorzien van het familiewapen Ragay in reliëf. Daarboven zijn aan alle hoeken rechte pilasters die een hoofdgestel, frontons en acroteria dragen. Tussen de pilasters zijn verdiepte rechthoekige velden; dat aan de voorzijde wordt versierd door een gebeeldhouwd reliëf uit 1883 met de drie kardinale deugden Geloof, Hoop en Liefde. Deze zijn in klassieke trant weergegeven door de Duitse beeldhouwer N.K. Eduard Schmidt von der Launitz (1797-1869), een leerling van Thorvaldsen. De pilasters die het reliëf flankeren zijn versierd met naar beneden gekeerde rouwtoortsen of fakkels, die aan de corresponderende achterzijde met Griekse rouwvazen. De verdiepte velden aan de zijkanten zijn voorzien van inscripties en op de hoeken ronde imitatie siernagels in reliëf.

Het rechterpaneel draait als een deurtje naar binnen en om die reden zit er een sleutelgat en een ringvormige klink. Het corresponderende paneel aan de andere zijde had gezien de later ingezette stukken eenzelfde functie maar is nu gefixeerd. Het driehoekig fronton aan de voorzijde draagt eenreliëf met slang die in zijn eigen staart bijt. Het motief van de naar beneden gekeerde rouwtoorts komt weer terug in het hekwerk.

Grafische vormgeving: verdiepte zwart gelakte Latijnse kapitaal.

Afmetingen: mausoleum: lengte 339 x breedte 394 x hoogte 444 cm hek : lengte 595 x breedte 650 x hoogte 100 cm Tekst: Rechts opzij: TER GEDACHTENIS/AAN PIETER AGNISIUS RAGAY/GEBOREN TE GRAVE DEN 12 OCTOBER 1769/VOOR DEN JARE 1795/AUDITEUR GENERAAL/BIJ DER STATEN LEGER TE VELDE/GEDURENDE DE VERDRUKKING ZIJNS VADERLANDS/IN BALLINGSCHAP;/NA DEN JARE 1813/RIDDER DER THESAURIER VAN HET HUIS DES KONINGS/OVERLEDEN TE 'S GRAVENHAGE/DEN 5 APRIL 1830/HIJ WAS STANDVASTIG, BRAAF, WELWILLEND, ZACHT VAN AARD/DEN KONING STEEDS GETROUW EN ZIJN VERTROUWEN WAARD/ Achter: ZALIG ZIJN DE DOODEN DIE IN DEN HEERE STERVEN/IK WEET DAT MIJN VERLOSSER LEEFT/DE URE KOMT IN WELKE/ALLE DIE IN DE GRAVEN ZIJN ZULLEN OPSTAAN/ Opzij links: HIER RUST OOK/DAVID RAGAY/IN LEVEN/KOMMANDEUR DER ORDE VAN DEN NEDERLANDSCHEN LEEUW/RIDDER MET DE STER VAN DIE DER EIKENKROON/THESAURIER DER HUIZEN/VAN H.H.M.M. DEN KONINGEN WILLEM I, II EN III/GEBOREN TE GRAVE/DEN 10 OCTOBER 1772/OVERLEDEN TE 'S GRAVENHAGE DEN 10 JULIJ 1850/TOEN NEDERLAND WERD VERNIELD DOOR TWEEDRAGT EN GEWELD,/TROK HIJ, MET BRIT EN RUS, AAN HOLLANDSE KUST TER VELD,/EN STREED VOOR ORDE EN REGT, AAN TAAG EN ZEEUWSCHE STROOMEN,/ZAL EINDLIJK, TOT 'S LANDS HEIL, ORANJE WEDERKOMEN,/EN DIENDE ZESTIG JAAR DAT ROEMRIJK HUIS EN 'T LAND-/ZACHT STIERF HIJ IN 'T GELOOF AAN GODS VERZOENINGSPAND./ Waardering

Grafmonument van cultuurhistorisch en typologisch belang als gaaf bewaard voorbeeld van een mausoleum in neo- classicistische stijl.

Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Grafmonument

Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Mausoleum