Loosduinen H 2693
Duinlaan 149, 2554 ET te 's-Gravenhage

Inleiding

Linkerhelft van dubbele vrijstaande villa uit 1920-1923, behorend tot het villapark Meer en Bosch en gebouwd in opdracht van het Bouwbureau Joh.D. v.d. Houwen naar ontwerp van de architecten J. Duiker en B. Bijvoet in cottagestijl. Latere wijzigingen zijn de toevoeging van een balkon en het dichtzetten van het overdekte terras, met behoud van het karakter van de architectuur.

Omschrijving

Villa op onregelmatige plattegrond, bestaande uit een, deels twee bouwlagen onder een rieten zadeldak. De kap is aan de rechterkant naar beneden doorgetrokken. De muren zijn van baksteen en later witgeschilderd. Aan de linkerkant van de voorgevel bevindt zich een liseen. Ter hoogte van de tweede bouwlaag is een balkon met een houten hek (later toegevoegd). De ingang is aan de rechterkant in een portiek gesitueerd, in het gedeelte dat de overgang vormt naar de aangrenzende villa Duinlaan 151.

Tegen de linkergevel bevinden zich het (dichtgezette) terras, voorzien van een rieten zadeldak en een gepotdekselde topgevel, en een brede uitgemetselde schoorsteen. Links van de schoorsteen is onder de daklijst een serie van drie vensters met zijlichten geplaatst. Tegen de achtergevel is een uitbouw, gedekt door een rieten zadeldak en een gemetselde schoorsteen. Kenmerkend voor deze architectuur is de harmonische overgang van het besloten huis naar de open natuur door middel van een overdekt terras (hier later dichtgezet) en plaatsjes met lage scheidingsmuren. De villa behorend tot het cottage-type maakt deel uit van het door J. Duiker en B. Bijvoet ontworpen villapark "Meer en Bosch". Naast het cottage-type komt hier ook het op de stijl van Frank Lloyd Wright geinspireerde landhuis voor. Het plan voor het villa-park is een goed voorbeeld van de toenmalige nieuwe filosofie over het gezond buiten wonen in de nabijheid van de stad.

Waardering

Villa van architectuurhistorisch en cultuurhistorisch belang als representatief voorbeeld van cottage-architectuur, gerelateerd aan de toenmalige opvattingen over buiten wonen in de nabijheid van de stad. Hoofdvorm, detaillering en materiaal zijn goed bewaard. Als onderdeel van een dubbele villa en van een in een keer ontworpen villapark heeft het pand tevens ensemblewaarde.

Duiker, J. ; Conversie MRS
Bijvoet, B. ; Conversie MRS