Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
477019
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82940/155
Kadastrale aanduiding
Loosduinen H 2513
Noordwijkselaan 2, 2554 GC te 's-Gravenhage

Omschrijving

Inleiding

Vrijstaande villa uit 1920-1923, gebouwd in opdracht van het Bouwbureau Joh.D. v.d. Houwen naar ontwerp van de architecten J. Duiker en B. Bijvoet in een door de Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright beinvloede stijl en behorend tot het villapark Meer en Bosch.

Een latere wijziging is het dichtzetten van het overdekte terras, met behoud van het karakter van de architectuur.

Omschrijving

Villa op onregelmatige plattegrond, bestaande uit een bouwlaag onder met leien gedekte schilddaken. De flauw hellende daken bezitten een fors overstek die kenmerkend is voor de architectuur van Frank Lloyd Wright, en gemetselde schoorstenen. Eveneens kenmerkend voor deze architectuur is de harmonische overgang van het besloten huis naar de open natuur door middel van een overdekt terras (hier later dichtgezet) en plaatsjes met lage scheidingsmuren. De villa is opgebouwd uit verschillende ten opzichte van elkaar verspringende bouwvolumes. De muren zijn van baksteen en voorzien van decoratief uitkragend metselwerk onder de daklijst. De ingang is overhoeks in de voorgevel gesitueerd. De rechthoekige vensters bezitten deels zijlichten. In 1991 vond een inwendige verbouwing plaats, waarbij de indeling grotendeels werd vernieuwd.

De villa behorend tot het op de architectuur van Frank Lloyd Wright geinspireerde landhuis maakt deel uit van het door J. Duiker en B. Bijvoet ontworpen villapark "Meer en Bosch". Naast dit type komt hier ook het type landhuis geinspireerd op de Engelse cottagestijl voor. Het plan voor het villa-park is een goed voorbeeld van de toenmalige nieuwe filosofie over het gezond buiten wonen in de nabijheid van de stad.

Waardering

Villa van architectuurhistorisch en cultuurhistorisch belang als representatief voorbeeld van door Frank Lloyd Wright beinvloede landhuisarchitectuur, gerelateerd aan de toenmalige opvattingen over buiten wonen in de nabijheid van de stad. Hoofdvorm, detaillering en materiaal zijn goed bewaard. Als onderdeel van een in een keer ontworpen villapark heeft het pand tevens ensemblewaarde.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1920
1923
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Villa

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Duiker, J. ; Conversie MRS
architect / bouwkundige / constructeur
Bijvoet, B. ; Conversie MRS
architect / bouwkundige / constructeur