Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
477025
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82940/129
Kadastrale aanduiding
's-Gravenhage V 4099
Belgischeplein 32, 2587 AS te 's-Gravenhage
Belgischeplein 31, 2587 AS te 's-Gravenhage

Omschrijving

Inleiding

Rechterdeel van vrijstaand pand uit 1886 bestaande uit twee beneden- en twee bovenwoningen, gebouwd door architect Th. Coppieters in eclectische bouwstijl met elementen typerend voor de laat 19e-eeuwse badplaats-architectuur. Het bouwblok maakt deel uit van het Belgisch Park en is gelegen aan het Belgischeplein 31/32 en 33/34.

Omschrijving

Pand op rechthoekige plattegrond, bestaande uit souterrain en twee bouwlagen onder een met shingles gedekt afgeknot schilddak, drie vensterassen breed. De bakstenen voorgevel bezit gepleisterde speklagen en geblokte strekken boven de vensters. De hoek wordt gemarkeerd door een geblokte hoekliseen. Op beide bouwlagen bevindt zich over de volle breedte een houten veranda, voorzien van opengewerkte houten balustrades, pilaren en korbelen met gesneden versieringen. Dergelijke open veranda's zijn kenmerkend voor de laat 19e-eeuwse bouwwijze in de badplaats Scheveningen. De veranda op de eerste bouwlaag rust op gepleisterde pijlers. Toegang tot de veranda biedt een natuurstenen trap met ijzeren leuningen. De beide voordeuren zijn voorzien van panelen en bevinden zich in een inpandig portiek. De vensters bezitten T-vormige ramen en zijn deels als stolpraam en deels als schuifraam uitgevoerd. De rechterzijgevel is gepleisterd met ingekraste groeven. De middenas is als risaliet behandeld. Tegen de achtergevel zijn op beide bouwlagen serres aangebouwd. Geprofileerde lijsten scheiden de bouwlagen van zij- en achtergevel.

De tuin wordt van de straat gescheiden door een smeedijzeren hek.

Waardering

Pand van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van eclectische vormgeving met elementen typerend voor de laat 19e-eeuwse badplaats-architectuur; hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik zijn goed bewaard. Als onderdeel van een dubbel pand (tezamen met Belgischeplein 33/34) heeft het ensemblewaarde. Een toegevoegde waarde vormt de stedebouwkundig belangrijke situering aan het Belgischeplein.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1886
1886
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Villa

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Eclecticisme
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Coppieters, Th. ; Conversie MRS
architect / bouwkundige / constructeur