's-Gravenhage V 1081
Gentsestraat 78, 2587 HX te 's-Gravenhage

Inleiding

Helft van een vrijstaande dubbele villa (tezamen met Gentsestraat 80), ca. 1885 gebouwd in neo-renaissance stijl en deel uitmakend van het Belgisch Park.

Omschrijving

Villa op complexe plattegrond, bestaande uit souterrain en twee bouwlagen onder een met shingles gedekte samengestelde kap. Het souterrain is gepleisterd; voor het overige zijn de gevels van baksteen met witte speklagen en gepleisterde cordonlijsten tussen de bouwlagen.

De rechteras van de voorgevel is als risaliet behandeld. Hierin is de ingang - een paneeldeur met diamantkoppen - gesitueerd, die bereikbaar is via een trap met hardstenen treden en een ijzeren leuning. Boven het risaliet bevindt zich een dakkapel in chaletstijl met een ver uitkragende kap op consoles, bekroond door een zinken muts met piron. Links van het risaliet is op de tweede bouwlaag een balkon met balustrade geplaatst, rustend op gepleisterde consoles.

Overhoeks is een torenvormig bouwblok over alle bouwlagen gesitueerd, bekroond door een in de jaren dertig aangebracht laag tentdak. Hier bevindt zich op de tweede bouwlaag een balkon op consoles.

De vensters van uiteenlopende vormen worden bekroond door geblokte strekken en bezitten siermetselwerk in de boogvelden.

De middenas van de linkerzijgevel is als risaliet behandeld en wordt beëindigd door een forse steekkap met gesneden daklijst in chaletstijl. De geveltop is voorzien van houten briefpanelen.

Het linkerdeel van de achtergevel is als forse risaliet behandeld.

Rechts daarvan bevindt zich op de eerste bouwlaag een serre met glas-in-lood bovenlichten en op de tweede een veranda met een gesneden sierlijst langs de bovenrand. Op souterrainniveau is een inpandig terras.

De tuin wordt van de straat gescheiden door een ijzeren hek op gepleisterde bakstenen voet, met gemetselde hekpijlers.

Waardering

Pand van architectuurhistorische waarde als karakteristiek voorbeeld van de neo-renaissance bouwstijl waarin elementen van de chaletstijl zijn verwerkt; hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik zijn gaaf bewaard. Als onderdeel van een dubbele villa (tezamen met Gentsestraat 80) heeft de villa tevens ensemblewaarde.