's-Gravenhage
's-Gravenhage

Inleiding

Vrijstaand woonhuis uit het vierde kwart van de 19e eeuw, gebouwd in een eclectische stijl met voor de laat 19e-eeuwse badplaats-architectuur typerende veranda's en sierlijk gesneden houten lijsten.

Omschrijving

Woonhuis op rechthoekige plattegrond, bestaande uit begane grond en verdieping onder een met pannen gedekt zadeldak, voorzien van gesneden houten daklijsten. De gevels zijn gepleisterd. Tegen de voorgevel bevindt zich een over begane grond en verdieping doorlopende houten veranda, die op de begane grond gesloten is en op de verdieping voorzien van gietijzeren balusters. Beide veranda's bezitten gesneden houten sierlijsten langs de bovenrand. In de linkerzijgevel is de ingang gesitueerd, die voorzien is van een gietijzeren rooster.

Aan de achterzijde is een smalle bakstenen aanbouw onder een plat dak. Iets links van het midden van de achtergevel van het huis bevindt zich een uitgemetselde schoorsteen.

De vensters bezitten uiteenlopende vormen, waaronder vier-ruits en zes-ruits schuifvensters. Het oorspronkelijke interieur is grotendeels bewaard gebleven.

Aan de achterzijde is als erfscheiding nog deels aanwezig een gietijzeren hekwerk tussen bakstenen pijlers met dekplaat.

Waardering

Woonhuis van architectuurhistorisch en typologisch belang als kenmerkend voorbeeld van de badplaats-architectuur uit het laatste kwart van de 19e eeuw. Hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik zijn goed bewaard.

JaBadhuisweg1042587 CMBelgisch Park's-Gravenhage

's-GravenhageV1094