's-Gravenhage E 2671
Lange Voorhout 8, 2514 ED te 's-Gravenhage

Inleiding

Grootboek van de Algemene Rekenkamer, gebouwd in 1884 naar ontwerp van C.H. Peters in de voor hem kenmerkende baksteenarchitectuur in neo-gotisch-renaissancistische trant.

Omschrijving

Het rechthoekige gebouw telt drie bouwlagen en een zadeldak dat is gevat tussen puntgevels met in de top een versiering met boognissen. De breedte van het pand bedraagt vier vensterassen. De lange gevels bezitten vlakke steunberen waartussen nissen met segmentbogen. Onder de gootlijst een uitkragend fries van baksteen en onder de waterlijst die de parterre afsluit een fries van terracotta tegels. Op de steunberen zijn op de hoogte van de balklagen sierankers aangebracht. De vensters bevatten samengestelde houten raamkozijnen. Tegen de achtergevel staat op de zuidelijke hoek een ronde traptoren met segmentboogvormige vensters en waterlijsten tussen de verdiepingen. De toren wordt gedekt door een conische leien spits met smeedijzeren bekroning.

Het inwendige wordt op de begane grond overkluisd door bolvormige, gepleisterde zogenaamde Boheemse gewelven. Deze rusten op bakstenen gordelbogen die opgaan van gemetselde pilasters met terracotta bladkapitelen.

Waardering

Het pand is van belang vanwege de architectuurhistorische en typologische waarde. Architectuurhistorisch is het pand van belang als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van architectuur uit het laatste kwart van de 19e eeuw in de voor rijksbouwmeester Peters kenmerkende stijl, waarin neogotische en neo-renaissancistische motieven samengaan. Het pand is typologisch van waarde als specimen van archiefarchitectuur uit de genoemde periode.

Ja Bestuursgebouwen, rechtsgebouwen en overheidsgebouwen Overheidsgebouw Overheidsdienstgebouw

Renaissance