's-Gravenhage H 2075
Spui 1, 2511 BL te 's-Gravenhage

Inleiding

Voormalig modemagazijn uit 1915 op de hoek van de Spuistraat en het Spui in de historiserende stijl van de "Um 1800- Beweging". Het ontwerp onder de naam "Magazijn Nederland" is van de architecten Simons en Van Braningen.

Omschrijving

Pand op onregelmatige plattegrond bestaande uit kelder en vier bouwlagen met kapverdiepingen onder een mansardekap. Aan het Spui telt het drie, aan de Spuistraat vier traveeën met elk drie gekoppelde vensters; de hoekpartij heeft een afgeronde vorm. Door toepassing van een ijzeren skeletconstructie konden de diverse ruimten flexibel worden ingedeeld.

De lijstgevels zijn geheel bekleed met zandsteen. De houten schuifvensters zijn gegroepeerd binnen rechthoekig omlijstevelden die aan de randen met een meandermotief zijn versierd. In de kap dakkapellen en op de hoek een lantaarnopbouw met koepelvormige bekroning. De winkelpui is vanaf de jaren vijftig meerdere malen gemoderniseerd. Van oorsprong was op de gehele begane grond de modewinkel en op de verdiepingen voornamelijk magazijnen; sinds 1980 is het grotendeels in gebruik als kantoor. Toen is ook de rechter travee aan de Spuistraat ter plaatse van de begane grond verzelfstandigd tot winkelruimte.

Waardering

Pand van architectuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van een in de stijl van de "Um 1800-Beweging" vormgegeven warenhuis. Cultuurhistorisch van waarde als een van de opvallendste uitingen van de cityvorming van de Haagse binnenstad, zoals die zich rond de eeuwwisseling heeft voltrokken. Stedebouwkundig neemt het een markante plaats in op de hoek van de toegang tot de Spuistraat, mede in relatie tot het winkelpand Spuistraat 74 op de andere hoek.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Winkel (G) Kledingzaak

Renaissance