's-Gravenhage F 1585
Lange Houtstraat 8, 2511 CW te 's-Gravenhage

Inleiding

Voormalig kantoor met magazijnen van de wijnhandel Maison Antonio Aguilar uit 1906 in de stijl van de Weense Sezession. Het door de architecten Z. Hoek en J.T. Wouters ontworpen pand is opgenomen in de straatwand met aaneengesloten bebouwing. Sinds 1916 is het kantoor van Staal Bankiers.

Omschrijving

Breed onderkelderd pand bestaande uit drie bouwlagen en kapverdieping onder steil, met leien gedekt zadeldak. De stijlkenmerken van de Weense Sezession komen onder meer tot uitdrukking in het gebruik van heldere verblendsteen en geometrische versieringen op de natuurstenen onderdelen. Het gebouw is gefundeerd op een betonnen kelder. De vloer boven de kelder is een doorgaande gewapende betonvloerplaat, ondersteund door ongewapende betonnen wanden.

De twaalf vensterassen brede voorgevel is bekleed met witte verblendsteen en heeft hardstenen sieronderdelen. De hoekpartijen met gebogen erkers over de 1e en 2e verdieping en loggia op de 3e verdieping zijn als risaliet opgevat en worden afgesloten door een puntgevel. De risalieten hebben hardstenen penanten die worden beëindigd met een sierbekroning. In de risalieten op de begane grond in hout uitgevoerde etalagepuien met glas-in-lood bovenlichten. In het midden op de begane grond een teruggelegen houten gevelpui met centraal de entree, geflankeerd door etalages. De ingang heeft twee houten deuren met koperbeslag en siertralies in Weense Sezessionstijl. De bovenlichten van de gevelpui zijn voorzien van glas-in-lood. Voor de houten gevelpui een ijzeren skeletconstructie van twee geklinknagelde pijlers op hardstenen poeren en puibalk. Tussen de beide verdiepingen een tegelfries met het opschrift 'Staal Bankiers N.V. Anno 1916'. De houten schuifvensters bezitten hardstenen bovenlateien en onderdorpels.

Het zadeldak heeft aan de voorzijde in het midden een natuurstenen dakkapel met twee vensters en frontonbekroning, geflankeerd door twee houten dakkapellen. Aan weerszijden van de middelste dakkapel is een verblendstenen open borstwering.

Waardering

Kantoorpand van architectuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van vormgeving in de stijl van de Weense Sezession. Hoofdvorm, detaillering en het materiaalgebruik zijn gaaf. Het is typologisch van waarde als voorbeeld van vroege kantoorbouw in Nederland en van bouwhistorisch belang vanwege het bijzondere materiaalgebruik van beton voor kelder en vloerplaat.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Handel en kantoor Kantoorgebouw

Hoek, Z. ; Conversie MRS