Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
477224
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82922/195
Kadastrale aanduiding
's-Gravenhage E 2276
Lange Vijverberg 13, 2513 AC te 's-Gravenhage

Omschrijving

Inleiding

Voormalig herenhuis, thans als kantoorpand in gebruik, gebouwd in neo-renaissancestijl in 1893-1894 naar het ontwerp van de architect C.J. van Roode jr.

Omschrijving

Het pand telt vijf vensterassen en bestaat uit een souterrain, bel-etage, verdieping en kapverdieping onder mansardedak. De lijstgevel is in baksteen uitgevoerd met rijkelijke toepassing van natuurstenen sierelementen. Het souterrain is bekleed met bossagewerk in hardsteen. De vensters van het souterrain bezitten siertraliewerk. De deur in de linker travee en het van siertraliewerk voorziene bovenlicht worden omlijst door pilasters en een door voluutconsoles gedragen fronton met schelpvulling, alles in natuursteen gebeeldhouwd. De verdiepingen worden gescheiden door een hoofdgestel met triglyfen in het fries en kleine frontons met schelpvullingen. Het hoofdgestel dat de gevel afsluit bezit een rijk uitgevoerd fries en een krachtig geprofileerde houten kroonlijst. De linker travee met de ingang is smal; de beide andere traveeën vertonen gekoppelde vensters met natuurstenen omlijstingen: in de bel-etage rondbogig, in de verdieping met hoofdgestellen. De traveeen worden gescheiden door gecanneleerde pilasters per verdieping in vrij geinterpreteerde Dorische en Jonische vormen. In de vensters houten T-ramen. In het met leien gedekte mansardedak, dat boven de linker travee paviljoenvormig is uitgebouwd, bevinden zich drie houten dakkapellen met pilasters en gebroken frontons met siervaasjes. Voor de gevel een stoep met hardstenen stoeppalen.

Waardering

Het pand is van belang vanwege de architectuur-historische en stedebouwkundige waarde. Architectuur-historisch is het pand van belang als gaaf bewaard voorbeeld van een herenhuis in neo-renaissancestijl uit het einde van de 19e eeuw. Het pand maakt deel uit van een hoogwaardig historisch stadsgezicht en ontleent daaraan een toegevoegde waarde.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1893
1984
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Renaissance
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Roode, C.J. van jr. ; Conversie MRS
architect / bouwkundige / constructeur