Actualiteit gegevens: 20-11-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
477277
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Villa Frisia
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
18 oktober 1994
Kadaster deel/nr: 
11490/4
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Zuid-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
's-Gravenhage
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
's-Gravenhage
X-Y coördinaat: 
79441 - 457336

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Vrijstaande villa in eclectische stijl, genaamd 'Frisia', in 1881-1882 ontworpen door architect J. de Regt. Het pand was van 1883 tot 1904 het woonhuis-atelier van de schilder Christoffel Bisschop (1828-1904).

Omschrijving

Villa op rechthoekige plattegrond, bestaande uit souterrain, bel-etage en kapverdieping onder een met zink gedekte mansardekap, vijf vensterassen breed. De gevels zijn gepleisterd. De voorgevel is symmetrisch van opzet en wordt aan weerszijden afgesloten door vlakke pilasters. De bouwlagen worden van elkaar gescheiden door een geprofileerde waterlijst. Voor de tweelicht-souterrainvensters zijn gietijzeren roosters geplaatst. De bel-etage is voorzien van een geblokte bepleistering en heeft T-vensters in een geprofileerde omlijsting. Voor de ingang, bestaande uit een paneeldeur, is een klein bordes, bereikbaar via een hardstenen trap. Boven de ingang bevindt zich een grote houten erker met neo-renaissance motieven en glas-in-lood bovenlichten, gedragen door gietijzeren balusterzuiltjes. In deze erkeruitbouw vermeldt een gesneden cartouche de naam van de villa. De erker wordt geflankeerd door twee houten dakkapellen met T-kozijnen en neo-renaissance motieven. Zowel de erker als de beide dakkapellen waren oorspronkelijk van kappen voorzien. Deze zijn in 1953 verwijderd. Het strakke hoofdgestel bestaat uit een geprofileerde waterlijst, een gepleisterd fries en een kroonlijst.

De linkerzijgevel bevat een zij-ingang naar het souterrain, bestaande uit een houten paneeldeur met gietijzeren rooster, verder een vierruitsvenster (eigenlijk een zesruitsvenster met twee glas-in-lood bovenlichten die, achter de muur verborgen, alleen aan de binnenkant zichtbaar zijn), een T-venster en twee oculi. Tegen de rechterzijgevel is een houten erker met klein balkon met balusterbalustrade, gebouwd, rustend op houten stijlen. Voorts bevat de gevel een T-venster, een uitgebouwde schoorsteen en twee blindnissen. De dakkapel bezit neo-renaissance motieven.

Tegen de achtergevel bevindt zich rechts een houten erker op gietijzeren zuilen, vervolgens een tussenbouw en aan de linkerkant een forse gesloten uitbouw met geblokte bepleistering die voorbij de achtergevel uitsteekt, het voormalige atelier. In het midden hiervan is een driezijdig uitgebouwde erker, voorzien van grote vensters. De erker rust op gietijzeren zuilen (waarvan een verborgen in de schuur onder de erker). Het atelier is vanuit de tuin bereikbaar via een houten trap met houten leuningen en gietijzeren spijlen, en een bordes. Het dak bevat twee dakkapellen van verschillend formaat, ieder met vierruitsvensters.

Van het eertijds rijke interieur, waarin veel van elders afkomstige, antieke onderdelen verwerkt waren, zijn fragmenten overgebleven, ondermeer houten kruiskozijnen met forse kapellen. In de doorgebroken kamers op de bel-etage rechts bevinden zich een moer- en kinderbalkenplafond met sleutelstukken en een marmeren schouw met spiegel in empire stijl. De kamer met erker aan de voorzijde in de kapverdieping bezit een donker eiken plafond, eiken omlijstingen met ionische pilasters en een kleine eikehouten schouw met opschrift "Oost west, thuis best". De kamers aan de achterzijde hebben donker eiken plafonds. Verder overal houten paneeldeuren.

De tuin wordt van de straat gescheiden door een gietijzeren hek op hardstenen voet.

Waardering

Villa van cultuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van het wonen voor welgestelden aan het einde van de 19e eeuw in een stedelijk villapark. Architectuurhistorisch van belang als waardevol voorbeeld van eclectische architectuur. Hoofdvorm, detaillering en toegepast materiaal zijn gaaf.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaVan Stolkweg132585 JMVan Stolkpark's-Gravenhage

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
's-GravenhageAK11368

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Eclecticismestijlzuiver

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Woningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Villa

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18811882exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Regt, J. de ; Conversie MRSarchitect / bouwkundige / constructeur