's-Gravenhage N 6217
Carnegielaan 9, 2517 KH te 's-Gravenhage

Inleiding

Vrijstaande villa uit 1913, in opdracht van Felix Stokvis gebouwd door de architecten A. Smits en H. Fels in een historiserende bouwstijl en genaamd villa Theodora. In 1985 werd de villa ten behoeve van de kantoorfunctie verbouwd door architectenbureau Veldhoven en partners.

N.B. De garage ter linkerzijde van de hoofdgevel is van bescherming uitgezonderd.

Omschrijving

Villa op nagenoeg vierkante plattegrond, bestaande uit twee bouwlagen onder een met leien gedekte samengestelde kap. Gedeeltelijk is een souterrain aanwezig, vanwege het ter plaatse naar beneden lopende terrein. De in baksteen opgetrokken gevels zijn voorzien van siermetselwerk. Souterrain en eerste bouwlaag worden gescheiden door een granieten lijst.

De hoofdgevel is aan de Tobias Asserlaan gesitueerd. De ingang, bestaande uit een houten paneeldeur met cassetten, waarnaar een hardstenen trap leidt, bevindt zich in het terugspringende vlak van deze gevel. Hierboven bevindt zich een breed segmentvormig zandstenen balkon, dat wordt gedragen door vier vrijstaande zandstenen zuilen in fantasievorm. De rechtergevel aan de Carnegielaan bezit een risalerende middenas, bekroond door een schilddak. Voor de beide vensters op de tweede bouwlaag aan weerszijden van de middenas bevindt zich een zandstenen balkon op consoles.

De linkergevel bezit een uitbouw over het souterrain en eerste bouwlaag, waarboven een balkon met bakstenen pijlers en een zandstenen balustrade. De achtergevel heeft een terugliggende middenas met glas-in-lood vensters. Ter hoogte van het souterrain en de eerste bouwlaag is een erker aangebouwd.

De in roeden onderverdeelde vensters bezitten een deels gedecoreerde, zandstenen omlijsting. De ver uitstekende gootlijst is voorzien van cassetten. De kap bezit in historiserende 18e-eeuwse stijl uitgevoerde dakkapellen met segmentvormige frontons, pironnen en in siermetselwerk uitgevoerde schoorstenen. De hoofdindeling bestaat uit een centrale hal waaromheen de diverse vertrekken zijn gesitueerd.

De tuin wordt van de straat gescheiden door een ijzeren hekwerk op een lage bakstenen voet, voorzien van hekpijlers met een hardstenen dekplaat en een lantaarn.

Waardering

Villa van cultuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van het wonen voor zeer welgestelden in het 2e decennium van de 20e eeuw in een stedelijk villapark. Architectuurhistorisch van belang als waardevol voorbeeld van representatieve architectuur in een historiserende bouwstijl; hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik zijn gaaf. Door de situering op de hoek Carnegielaan/Tobias Asserlaan is de villa tevens van stedebouwkundige waarde.

Fels, J. ; Conversie MRS
Smits, A. ; Conversie MRS