's-Gravenhage N 6377
Jacob Catslaan 2, 2517 KB te 's-Gravenhage

Inleiding

Vrijstaande villa uit 1913-1915, gebouwd door architect A. Mulder in een historiserende bouwstijl en genaamd Beukenhage. Omschrijving

Villa op nagenoeg vierkante plattegrond, bestaande uit souterrain en twee bouwlagen onder een met pannen gedekt schilddak, zeven vensterassen breed. De bakstenen gevels zijn voorzien van sierankers.

Het tegen de middenas van de voorgevel gesitueerde hardstenen ingangsportaal rust op Toscaanse zuilen en pilasters, die een hoofdgestel met tandlijstje dragen, waarboven een balkon met balusters. De historiserende, met empire details gedecoreerde, paneeldeur wordt omlijst door vensters met siersmeedwerk.

Tegen de rechterzijgevel is een tweede ingang, waarboven een hardstenen balkon op consoles, voorzien van een ijzeren hekje.

De linkerzijgevel bezit in de middenas een vijfzijdig uitgebouwde erker, waarboven een balkon met bakstenen borstwering en een hardstenen dekplaat. Aan de achterzijde van deze gevel is een bordes met bakstenen borstwering en een hardstenen dekplaat.

Tegen de achtergevel bevindt zich links een rechthoekige houten serre op bakstenen voet, afgesloten door een gootlijst op consoles, waarboven een balkon met balusters. Rechts is een eveneens rechthoekige houten serre op bakstenen voet, met segmentboogvormige gepleisterde vensters, gedekt door een afgeknot schilddak, waarboven een klein balkon met ijzeren hek. De tweede bouwlaag bevat in de middenas een segmentboogvormige drielichtvenster van glas-in-lood.

De voor het merendeel historiserende houten kruiskozijnen bezitten vensters met roedeverdeling en een hardstenen onderdorpel. Enkele vensters bezitten glas-in-lood. De ver uitstekende gootlijst rust op dunne houten consoles met hardstenen voet. Het dak is voorzien van historiserende dakkapellen met ramen in roedeverdeling en bakstenen hoekschoorstenen.

De tuin wordt van de straat gescheiden door een ijzeren hekwerk op een lage bakstenen voet, voorzien van hekpijlers met dekplaat en lantaarn.

Waardering

Villa van cultuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van het wonen voor zeer welgestelden in het 2e decennium van de 20e eeuw in een stedelijk villapark. Architectuurhistorisch van belang als waardevol voorbeeld van representatieve architectuur in een historiserende bouwstijl; hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik zijn gaaf. Door de situering op de hoek Jacob Catslaan/Tolweg is de villa tevens van stedebouwkundige waarde.

Mulder, A. ; Conversie MRS