's-Gravenhage N 7087
R. J. Schimmelpennincklaan 3, 2517 JN te 's-Gravenhage

Vrijstaande villa uit 1915, gebouwd door architect L.J. Falkenburg in een historiserende bouwstijl.

Omschrijving

Villa op vierkante plattegrond, bestaande uit een gedrukte begane grond, een bel-etage en een verdieping onder een met leien gedekte samengestelde kap. De bakstenen gevels zijn voorzien van siermetselwerk. De symmetrische uitvoering van de gevels met middenrisalieten toont een classicistische benadering. De hoeken van de gevels en van de middenrisalieten worden afgesloten door geblokte bakstenen lisenen. Het muurwerk van de begane grond is als plint uitgevoerd, met afgeschuind metselwerk en hardstenen blokken.

De ingang in de middenrisaliet op de bel-etage bezit een paneeldeur en een gedecoreerd bovenlicht met lantaarn, in historiserende Lodewijk XIV-stijl en een rijk geornamenteerde natuurstenen omlijsting die aan de bovenzijde trapsgewijs is afgesloten. Voor de ingang bevindt zich een bordes, omgeven door een sierlijk gesmeed ijzeren hekwerk. Naar het bordes leidt een trap met hardstenen treden. Ter hoogte van de kapverdieping bezit de middenrisaliet een uurwerk met een geornamenteerde hardstenen omlijsting.

Tegen de achtergevel is een fietsenberging gebouwd.

De vensters bezitten voor het merendeel houten zes-ruits kozijnen met hardstenen onderdorpels en, met uitzondering van het souterrain, strekken met een hardstenen sluitsteen. De gootlijst rust op dubbele houten klossen, waaronder een hardstenen geprofileerde lijst.

Het dak is voorzien van gemetselde hoekschoorstenen, dakkapellen met pilasteromlijsting en pironnen.

De tuin wordt van de straat gescheiden door een ijzeren hekwerk op een lage bakstenen voet, voorzien van hekpijlers met een natuurstenen dekplaat.

Waardering

Villa van cultuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van het wonen voor zeer welgestelden in het 2e decennium van de 20e eeuw in een stedelijk villapark. Architectuurhistorisch van belang als waardevol voorbeeld van representatieve architectuur in een historiserende bouwstijl; hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik zijn gaaf. Door de situering op de hoek R.J. Schimmelpenninklaan/Alexander Gogelweg is de villa tevens van stedebouwkundige waarde.

Falkenburg, L.J. ; Conversie MRS