's-Gravenhage V 7828
's-Gravenhage V 7831 A1
Tapijtweg 28, 2597 KH te 's-Gravenhage
Tapijtweg 24, 2597 KH te 's-Gravenhage
Tapijtweg 22, 2597 KH te 's-Gravenhage
Tapijtweg 26, 2597 KH te 's-Gravenhage

Inleiding

Vrijstaande villa uit 1914, genaamd Duynrose en gebouwd in opdracht van T. Stokvis door de architecten A.P. Smits en H. Fels in Engelse landhuisstijl.

Omschrijving

Villa op complexe plattegrond, bestaande uit twee bouwlagen onder een met leipannen gedekt schilddak. Het dak is op de hoeken voorzien van gemetselde sierschoorstenen en bevat verder dakkapellen onder schilddaken. De gevels zijn van baksteen. De vloeren zijn deels in gewapend beton uitgevoerd. Voor- en achtergevel bezitten vooruitspringende hoekpartijen; aan de voorkant rechthoekig met topgevels en aan de achterkant veelhoekig uitgebouwd. Hiertussen bevindt zich aan de achtergevel op de eerste bouwlaag een erker en op de tweede bouwlaag een houten veranda met balustrade.

De topgevels zijn voorzien van siermetselwerk. De middenas van de voorgevel is als een risaliet behandeld en bevat de ingangspartij met luifel en een gedecoreerde natuurstenen bekroning, met daarin een oeil-de-boeuf en de naam van het huis. De voordeur bestaat uit een getoogde houten paneeldeur, omlijst door twee spitsboogvormige stenen zijlichten, die voorzien zijn van ijzeren siertraliewerk. Aan de zijgevels zijn uitbouwen van twee bouwlagen gesitueerd. Aan de rechterzijgevel wordt deze geflankeerd door een bouwblok met houten loggia op de tweede bouwlaag. Aan de linkerzijgevel bevindt zich een verspringende uitbouw, waarvan de achtergevel wordt beëindigd door een top met siermetselwerk. In deze uitbouw zijn een zij-ingang, en tegen de achtergevel een driezijdige houten veranda gesitueerd, gedekt door leipannen en voorzien van een bakstenen borstwering.

In 1921 zijn rechts in de achtergevel op begane grond en verdieping kozijnen in een tot dan blinde travee aangebracht in dezelfde vormgeving als de bestaande vensters. De vensters bezitten voor het merendeel driedelige houten kozijnen, voorzien van bovenlichten en hardstenen onderdorpels; in de achter- en rechterzijgevel bevinden zich kruiskozijnen. De oorspronkelijke kleine roedeverdeling in ijzer van de vensters is vrijwel overal verdwenen.

Waardering

Villa van architectuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van villa-architectuur in de Engelse landhuisstijl; hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering zijn goed bewaard.