's-Gravenhage V 3495
Duinroosweg 9, 2597 KJ te 's-Gravenhage

Inleiding

Vrijstaande villa uit 1913, gebouwd door architect S. de Clerq in de stijl van de "Um 1800-Beweging".

Omschrijving

Villa op complexe plattegrond, van drie bouwlagen hoog onder een met shingles gedekt schilddak. Het dak is voorzien van hoekschoorstenen met ijzeren kappen, en kleine driehoekige dakkapellen met halfcirkelvormige vensters. De ver uitkragende gootlijst rust op houten consoles.

De gevels zijn van baksteen. Het linkergedeelte van de voorgevel is als risaliet uitgebouwd, onder een zelfstandig schilddak dat aansluit op het hoofddak. Aan de rechterkant zijn grote houten veranda's over twee bouwlagen gesitueerd. De veranda op de eerste bouwlaag is gesloten, en op de tweede voorzien van een opengewerkte houten balustrade.

Tegen de rechterzijgevel is een halfronde (op de eerste bouwlaag driezijdige) erkeruitbouw over twee bouwlagen, waarboven een loggia met schilddak, bekroond door een piron. Het dak van de loggia rust op bakstenen pijlers met gedecoreerde hardstenen kapitelen. De linkerkant van de loggia is dichtgezet met een venster. Rechts van de erkeruitbouw bevindt zich op de eerste bouwlaag een rechthoekige erker, waarboven een balkon met een bakstenen borstwering en een hardstenen dekplaat. De rechterkant van de gevel is op de eerste bouwlaag afgeschuind; daarboven rust de gevel op een getrapte hardstenen console. Het middendeel van de linkergevel is als risaliet behandeld. Hierin is de ingang in een portiek gesitueerd. Het portiek bezit houten zuilen op hardstenen sokkels. Aan weerszijden van het risaliet zijn op de tweede bouwlaag driezijdige erkers geplaatst op hardstenen consoles.

De achtergevel bezit aan de rechterkant een uitbouw met serre over de eerste en tweede bouwlaag. De serre heeft houten pilaren en een lage houten balustrade onderlangs, en wordt gedekt door een schilddak met piron. De gootlijst rust op houten consoles.

De vensters bezitten verschillende vormen, waarvan het merendeel in houten roeden is onderverdeeld, en zijn voorzien van een hardstenen onderdorpel.

De tuin is van de straat gescheiden door een smeedijzeren hekwerk. De toegang wordt gemarkeerd door gemetselde pijlers.

Waardering

Villa met bijbehorend hekwerk van architectuurhistorisch belang als representatief voorbeeld van de traditionalistische "Um 1800-Beweging". Hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering zijn gaaf bewaard.

Clerq, S. de ; Conversie MRS