's-Gravenhage V 4871
Bij Nieuwe Duinweg 1, 2587 AA te 's-Gravenhage

Brug over het Kanaal uit ca. 1890, gebouwd in neo-renaissance stijl.

Omschrijving

De brug vormt de verbinding tussen de Haringkade en de Nieuwe Duinweg. De gemetselde bruggehoofden met natuurstenen dekplaat worden op de vier hoeken gemarkeerd door gebosseerde, natuurstenen pijlers, die bekroond worden door gietijzeren sierlantaarns met drie armaturen. De schacht van de lantaarns bestaat uit een voet met cannelures met daarop een Corintische zuil met eikebladversiering in het onderste deel. De smeedijzeren balustraden worden op de hoeken afgesloten door natuurstenen pijlers met cannelures en een vierzijdige dekplaat.

Waardering

Brug van architectuurhistorisch en typologisch belang als functioneel voorbeeld van een laat 19e-eeuws industrieel object in neo-renaissance stijl. Vorm, detaillering en materiaalgebruik zijn gaaf bewaard.