's-Gravenhage V 6728
Nieuwe Parklaan 9, 2597 LA te 's-Gravenhage

Vrijstaande villa uit ca. 1900, gebouwd in overgangsarchitectuur. Omschrijving

Villa op rechthoekige plattegrond, bestaande uit een souterrain en twee bouwlagen onder een met leien gedekt afgeknot schilddak. Het dak bevat dakkapellen met pirons. De bakstenen gevels bezitten hardstenen gevelomlijstingen en siermetselwerk. Aan de onderzijde loopt een deels in hardsteen en een deels in baksteen uitgevoerde cordonlijst. Tegen het vooruitspringende linkerdeel van de voorgevel is een gebogen erkeruitbouw gesitueerd, waarboven een veranda met houten balustrade, gebogen stijlen en een zinken afdak. In het terugliggende rechterdeel bevindt zich een portiek met een hardstenen balustrade, die aan de voorzijde door een gemetselde, geblokte boog wordt afgesloten. Het portiek is bereikbaar via een trap met hardstenen balustrades. Erboven is een balkon met een houten balustrade. De vensters bezitten uiteenlopende vormen, die typerend zijn voor de overgangsarchitectuur en zijn deels voorzien van glas-in-lood bovenlichten. De linkerzijgevel bezit in het midden een uitbouw. Hierin is de (vernieuwde) ingang in een portiek, uitgevoerd in Art Nouveauvormen, gesitueerd. Het portiek is bereikbaar via een trap met hardstenen balustrade. Hierboven is een smal risaliet, dat eindigt in een top met een hardstenen omlijsting. In het geveldeel achter de uitbouw is een zij-ingang bereikbaar via een bakstenen trap. Een tweede bakstenen trap voert naar het souterrain. De achtergevel is aan de rechterkant rechthoekig uitgebouwd. Links daarvan is een erker waarboven een balkon met een houten balustrade. Een trap biedt toegang tot het souterrain.

De tuin wordt van de straat gescheiden door een ijzeren hek in Art Nouveau stijl, op gemetselde voet.

Waardering

Villa met tuinhek van architectuurhistorisch belang als representatief voorbeeld van overgangsarchitectuur met Art Nouveau detailleringen. Hoofdvorm, materiaalgebruik en detailleringen zijn goed bewaard. Als onderdeel van een reeks van goed bewaarde villa's uit ca. 1900 aan de Nieuwe Parklaan heeft het pand tevens ensemblewaarde.