Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
477418
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82904/5
Kadastrale aanduiding
's-Gravenhage V 3360
Nieuwe Parklaan 17, 2597 LA te 's-Gravenhage

Omschrijving

Inleiding

Vrijstaande villa uit ca. 1905, gebouwd in overgangsarchitectuur en genaamd Putruwiel. N.B. De moderne aanbouw aan de achterzijde valt niet onder de bescherming.

Omschrijving

Villa op rechthoekige plattegrond, bestaande uit een souterrain en twee bouwlagen onder een met leien gedekt afgeknot schilddak. Het dak bezit diverse dakkapellen. De bakstenen gevels bezitten hardstenen sokkels en zijn gedecoreerd met lichtrode bakstenen sierranden en -lijsten. De vensters hebben uiteenlopende vormen en zijn voorzien van ontlastingsbogen, met tegeltableaus in Art Nouveau in de boogvelden, vervaardigd door de firma Rozenburg. De naam Putruwiel is als tegeltableau uitgevoerd in een van de boogvelden. De gootlijst rust op dunne houten consoles. Het fries bestaat uit door houten lijsten omzoomde tegeltableaus. De middenas van de voorgevel is opgetrokken tot een topgevel met een hardstenen omlijsting in door de Wiener Sezession beinvloede vormen. Rechts bevindt zich een zeshoekig uitgebouwde hoektoren onder een met zink gedekte koepel. Op de eerste bouwlaag is een brede, deels met glas gedichte, houten veranda met een hardstenen bordes, waarboven een balkon met houten balustrade. Tegen de rechterzijgevel bevindt zich een over beide bouwlagen uitgebouwde houten serre. De ingang is in de linkerzijgevel gesitueerd onder een glazen luifel met smeedijzeren consoles in Art Nouveau vormen. Rechts van de ingang bevindt zich een ondiep rechthoekig uitbouwtje onder een schilddak.

Waardering

Villa van architectuurhistorisch belang als representatief voorbeeld van overgangsarchitectuur met invloeden van de Wiener Sezession en Art Nouveau. Hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering zijn goed bewaard. Als onderdeel van een reeks van goed bewaarde villa's uit ca. 1900 aan de Nieuwe Parklaan heeft het pand tevens ensemblewaarde.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1905
1905
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Villa

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Overgangsarchitectuur
stijlzuiver