's-Gravenhage V 7380
Nieuwe Parklaan 55, 2597 LA te 's-Gravenhage

Inleiding

Vrijstaande villa uit 1904-1905, gebouwd door architect J.H. Pfeiffer in overgangsarchitectuur en genaamd villa Ninni.

Omschrijving

Villa op rechthoekige plattegrond, bestaande uit begane grond en verdieping onder een met pannen gedekt zadeldak. De gevels zijn opgetrokken uit baksteen op een hardstenen plint, bestaande uit een combinatie van gele en oranje verblendsteen en zijn voorzien van tegeltableaus en hardstenen lijsten. De vensters bezitten in hardsteen gebeeldhouwde omlijstingen en deels in kleine roeden onderverdeelde bovenlichten. De gootlijst rust op dunne houten consoles. Het dak bevat in verblendsteen gemetselde hoekschoorstenen en dakkapellen met lessenaarsdaken. De middenas van de voorgevel is als risaliet behandeld en opgetrokken tot een topgevel onder een in 'Stick-style' uitgewerkte, overstekende kap. Op de verdieping van de midden- en rechteras zijn twee balkons gesitueerd, rustend op gebeeldhouwde hardstenen en smeedijzeren consoles, en voorzien van een smeedijzeren hekwerk in Art Nouveau vormen. Tegen de terugliggende linkeras bevinden zich twee over de begane grond en eerste bouwlaag uitgebouwde houten veranda's met smeedijzeren Art Nouveau hekken.

De beide zijgevels zijn als topgevels uitgevoerd met in 'Stick-style' uitgewerkte overstekende kappen. De ingang bevindt zich in de rechterzijgevel en heeft een hardstenen gebeeldhouwde omlijsting. Hierboven is een balkon met een smeedijzeren Art Nouveau hek. Voorts zijn tegen deze gevel een uitgemetselde schoorsteen en een halfronde erker met glas-in- lood ramen en bekronend hek gesitueerd.

Tegen de linkerzijgevel bevinden zich een houten serre gedektmet shingles en daarboven een houten veranda onder een in 'Stick-style' uitgewerkte kap, met smeedijzeren Art Nouveau hek.

De achtergevel is in het middendeel rechthoekig en hoger uitgebouwd in drie bouwlagen onder een schilddak met piron, waarvan de linkerkant is voorzien van een chaletvormige top. Aan de rechterkant is op de derde bouwlaag een balkon met een smeedijzeren Art Nouveau hek. Rechts en links van de uitbouw bevinden zich nog twee uitbouwen waarboven een balkon resp. dakterras.

De tuin wordt van de straat gescheiden door een ijzeren tuinhek in Art Nouveau op gemetselde voet.

Waardering

Villa met tuinhek van architectuurhistorisch belang als representatief voorbeeld van overgangsarchitectuur met Art Nouveau invloeden en vanwege de goed bewaarde hoofdvorm, het toegepaste materiaal en de detailleringen. Een toegevoegde waarde vormt de stedebouwkundige ligging in de zichtas van de Nieuwe Parklaan.

Pfeiffer, J.H. ; Conversie MRS