's-Gravenhage V 7455
's-Gravenhage V 7456
's-Gravenhage V 7454
Tapijtweg 1, 2597 KG te 's-Gravenhage
Tapijtweg 1 A, 2597 KG te 's-Gravenhage

Inleiding

Vrijstaande villa uit 1914, gebouwd in opdracht van Ch.F. Stokvis door de architecten A.P. Smits en H. Fels in Engelse landhuisstijl en genaamd De Sprank.

In 1920 is de villa door architect Smits uitgebreid met een koetsierswoning en stalgebouw in dezelfde stijl.

Omschrijving

Villa op rechthoekige plattegrond, bestaande uit twee bouwlagen onder een hoog zadeldak met steekkappen, gedekt met leipannen. Het dak is voorzien van gelede schoorstenen op sokkels en een dakkapel. De gevels zijn van baksteen. De vensters bezitten houten kozijnen met een stalen roedeverdeling.

De villa bezit een over twee zijden doorlopende veranda waarvan het schuine dak op houten staanders rust. Op beide bouwlagen van de voorgevel aan de zijde van de Klatteweg zijn erkers, die decoratief pannenwerk in de topgevels van de steekkappen vertonen. Aan de rechterkant van de gevel bevindt zich als afsluiting een kleine bakstenen borstwering. De overige topgevels van de steekkappen bezitten siermetselwerk. Tegen de rechtergevel is een eenlaagsaanbouw onder een zadeldak met wolfseind. Tegen de linkergevel is een erker over twee bouwlagen uitgebouwd, gedekt door een lessenaarsdak. De ingang bevindt zich in de achtergevel, te bereiken via het cour dat ontstond door de in 1920 bijgebouwde koetsierswoning en het stalgebouw. De ingang bestaat uit een toogvormige paneeldeur en is gesitueerd in een witgepleisterd portiek onder een zadeldak. In de top is de villanaam en het bouwjaar 1914 in een ruitvormige gevelsteen aangebracht.

De koetsierswoning met stalgebouw uit 1920 werd door een dwarsgebouw verbonden met het oorspronkelijke huis. Het dwarsgebouw heeft een centrale poort waarboven een topgevel met oculus en siermetselwerk, en wordt bekroond door een klok met windwijzer. De poort leidt naar de achtertuin.

De koetsierswoning met stalgebouw is een bouwlaag hoog en wordt gedekt door een zadeldak met wolfseind. Het dak bevat gemetselde schoorstenen en dakkapellen. De voorgevel aan de Tapijtweg bezit een driezijdig uitgebouwde erker waarboven een balkon met houten balustrade. De ingang is in de rechtergevel aan het cour gesitueerd, met links daarvan een kleine erker.

De linkergevel bezit in het midden een erker op de eerste bouwlaag. Het achterste gedeelte van beide zijgevels is hoger opgetrokken en wordt gedekt door een dubbel schilddak, dat aansluit op het zadeldak. De achtergevel is op twee plaatsen hoger opgetrokken, eveneens gedekt door schilddaken.

De tuin wordt van de straat gescheiden door een lage gemetselde voet. De toegang wordt gemarkeerd door een houten tuinhek tussen houten pijlers.

Waardering

Villa met bijbehorende koetsierswoning, stalgebouw en hekwerk van architectuurhistorische waarde als representatief en gaaf voorbeeld van villa-architectuur in de Engelse landhuisstijl; hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering zijn goed bewaard.