Actualiteit gegevens: 20-11-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
477423
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
18 oktober 1994
Kadaster deel/nr: 
11490/4
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Zuid-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
's-Gravenhage
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
's-Gravenhage
X-Y coördinaat: 
80407 - 457675

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Rechterdeel van een vrijstaand bouwblok, bestaande uit twee symmetrische villa's, in 1908 gebouwd door architect A. Broese van Groenou in overgangsarchitectuur, gecombineerd met kenmerken van de 'Stick-style'. Het bouwblok is gelegen aan de Van Lennepweg 30 en 32.

Omschrijving

Rechterdeel van dubbelvilla op rechthoekige plattegrond, bestaande uit twee bouwlagen en souterrain onder een met pannen gedekt samengesteld schilddak. Het dak bevat gemetselde schoorstenen en pirons. Aan de voorzijde is een dakkapel met driehoekig fronton met vakwerk en houten briefpanelen. Aan de achterzijde bezit het dak een fors overstek.

De bakstenen gevels zijn op de tweede bouwlaag gepleisterd. De bouwlagen worden van elkaar gescheiden door een strook geglazuurde baksteen. Onderlangs de gevels is een geprofileerde hardstenen cordonlijst aangebracht. De gedeeltelijk in kleine roeden onderverdeelde vensters bezitten houten kozijnen, hardstenen onderdorpels en deels strekken van geglazuurde baksteen.

Het linkerdeel van de voorgevel is als risaliet behandeld en afgesloten door een top met vakwerk en houten briefpanelen. De vensters op de tweede bouwlaag in dit deel bezitten aan weerszijden luiken, boogvormige bovenlichten en geglazuurde ontlastingsbogen met hardstenen onderdelen. In de top is een vierlicht met rond bovenlicht. Rechts van de risaliet bevinden zich op de eerste en tweede bouwlaag respectievelijk een erker met openslaande deuren en een veranda met houten balustrade, onder een lessenaarsdak op houten staanders. De ingang - een houten paneeldeur - is naast de erker in een getoogd bakstenen portaal met hardstenen onderdelen geplaatst. In het geveldeel boven het portaal bevindt zich een oculus, omlijst door geglazuurde baksteen.

Het trappenhuis en de zij-ingang met luifel zijn gesitueerd in het als risaliet uitgebouwde linkerdeel van de zijgevel. Dit deel wordt afgesloten door een top met vakwerk en houten briefpanelen. In de hoek naast de zij-ingang bevindt zich een halfrond aanbouwtje met muizetandlijst onder de dakrand.

Waardering

Villa van architectuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van villa-architectuur in overgangsarchitectuur met kenmerken van de 'Stick-style'; hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik zijn gaaf bewaard. Ensemblewaarde ontleent het pand aan het feit dat het samen met Van Lennepweg 30 een architectonische eenheid vormt. Een toegevoegde waarde vormt de belangrijke stedebouwkundige situering in de zichtas van de Borweg.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaVan Lennepweg322597 LKWestbroekpark's-Gravenhage

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
's-GravenhageV3215

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Overgangsarchitectuurstijlzuiver

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Woningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Villa

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19081908exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Broese van Groenou, A. ; Conversie MRSarchitect / bouwkundige / constructeur