Zweeloo I 3903
Aelderstraat 27, 7854 RN te Aalden

Inleiding

BOERDERIJ gebouwd in 1896 en neigend naar het landherentype, het woonhuis is in Eclectische trant uitgevoerd. Het type komt in deze typische esdorp-streek uiterst weinig voor. De bijgebouwen zijn voor de bescherming van ondergeschikt belang. Omschrijving

Boerderij bestaande uit woonhuis en aangebouwde schuur. Woonhuis op rechthoekige grondslag, in baksteen opgetrokken en gedekt door een U-vormig schilddak belegd met golfpannen; drie (de vierde is verdwenen) schoorstenen op de nokhoeken; geprofileerde en verkropte daklijst met geprofileerde goot. Gevelopbouw met brede gepleisterde plint; opgaand metselwerk en ruime getoogde T-vensters met strekken. De symmetrisch ingedeelde voorgevel heeft een risaliserend middenstuk met portiek; geprofileerde portiekomlijsting met casementen, composiet kapiteel en kuif; gepleisterde portiekwanden met lijstwerk; dubbele paneeldeur met snijwerk en naald. Boven de portiek een opgemetselde dakkapel gedekt door een zadeldak en voorzien van pleisterwerk; hoeklisenen met casement; getoogd en openslaand dubbelvenster; naam en jaartal in fronton. Aan de noordzijde onder meer een kelderraam met diefijzers en een gekoppeld venster.

De schuur is in baksteen opgetrokken, heeft een constructie van dekbalkgebinten en wordt gedekt door een afgewolfd dak (inmiddels met golfplaten). Voorgevel met getoogde wagendeur; deur met bovenlicht en een daarnaast gelegen licht getoogd T- venster; getoogde zolderramen. De noordelijke zijgevel heeft taatsdraaiende gietijzeren stalramen en uitkragend metselwerk met gemetselde klossen (ten behoeve van de inmiddels verdwenen goot). Zuidelijke zijgevel heeft een vergelijkbare opbouw maar met een inspringend en hoger geveldeel waarin onder meer een deur met bovenlicht; klein toiletraam en getoogd venster alsmede een fries met siermetselwerk. De achtergevel met vlechting in de schuine stukken en een fries met siermetselwerk; taatsdraaiende gietijzeren stalramen en zolderramen; staldeuren en een getoogde baander met loopdeur. Waardering Boerderij van architectuurhistorisch belang vanwege het in deze streek weinig voorkomende type alsmede vanwege de vormgeving; van stedebouwkundig belang vanwege de beeldbepalende ligging ten opzichte van de in structureel opzicht gave omgeving.