Zweeloo G 2296
Marktstraat 3, 7851 AB te Zweeloo

Inleiding

BOERDERIJ aan de brink gelegen en in aanleg 18e-eeuws met bouwkundige aanpassingen uit de tweede helft van de 19e eeuw in een traditionele ambachtelijke stijl uitgevoerd. Vermeldenswaardig is de erfverharding met keibestrating. De bescherming betreft het hoofdgebouw alsmede de hoofdvorm van de bijschuur (de detaillering van de bijschuur is vanwege aanpassingen minder interessant). De overige bijgebouwen vallen buiten de bescherming.

Omschrijving

Boerderij in baksteen opgetrokken met constructie van ankerbalkgebinten en gedekt door een afgewolfd rietdak met steil wolfseind aan woonhuiszijde; gevlochten nok en schoorsteen in de nok. Gevelopbouw woonhuis in baksteen opgetrokken en aan straatzijde (noordgevel) een tandlijst waarin de smeedijzeren staafankers zijn opgenomen; 6-ruits schuiframen met natuurstenen vensterbanken; luiken en strekken. De kopse gevel mist de luiken maar heeft voorts kleine 2-ruits zolderramen en een toegevoegd raam in het steile dakvlak. De zuidelijke zijgevel heeft onder meer een kelderraam met diefijzers en een 4-ruits raam met luiken voor de opkamer.

De schuurgevels zijn uitgevoerd met mestdeuren en getoogde 6- ruits gietijzeren stalramen in de zuidgevel; aan de noordzijde met taatsdraaiende en getoogde gietijzeren ramen. De symmetrisch ingedeelde achtergevel heeft een getoogde baander met aan weerskanten een 4-ruits stalraam; staldeuren.

Scheef achter de schuur staat een op gemetselde basis geplaatste bijschuur opgebouwd uit ankerbalkgebinten met pen- en-gat verbinding en gedekt door een rieten schilddak.

Waardering

Boerderij van cultuurhistorisch belang vanwege de ontwikkeling van de esdorp en de kenmerkende aanpassingen van de oude boerderijbebouwing; van architectuurhistorisch belang vanwege de vormgeving, de ontwikkeling van het bouwtype alsmede vanwege de betekenis voor de herkenbaarheid van de oude brinkstructuur; in verband met dat laatste is het pand ook van stedebouwkundig belang als beeldbepalend element aan de brink.