Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
478010
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82866/6
Kadastrale aanduiding
Zweeloo G 3180
Klooster 3, 7851 AH te Zweeloo
Klooster 5, 7851 AH te Zweeloo

Omschrijving

Inleiding

DUBBEL WOONHUIS met aan een zijde een aangebouwde SCHUUR in een ambachtelijke stijl uitgevoerd. Vanwege de afwijkende bouwvorm van het rond 1870 gebouwde dubbele woonhuis is het mogelijk dat gebouw van oorsprong een andere functie heeft gekend. De schuur is waarschijnlijk later bijgebouwd (ca 1890) en heeft diverse aanpassingen ondergaan. De bescherming betreft het dubbele woonhuis en de hoofdvorm van de schuur.

Omschrijving

Op rechthoekige grondslag gebaseerd en in baksteen opgetrokken dubbel woonhuis gedekt door een rietdak aan noordzijde met wolfeind en aan zuidzijde met schild. Het oostelijke dakschild is deels doorgetrokken ten behoeve van een aangebouwde stalruimte; schoorstenen met kappen in de nok. Gevelopbouw met 6-ruits schuiframen met rondgezette bovenhoeken afgesloten door een rollaag; natuurstenen vensterbanken; geprofileerde daklijst onder de uitkragende rietkap. De asymmetrische voorgevel heeft bovendien twee gemetselde asymmetrisch geplaatste lisenen en twee deuren met bovenlicht. Noordzijde met 4-ruits zolderramen eveneens met rondgezette bovenhoeken; staafankers. Aan weerskanten van de deur een klein venster.

De schuur is in baksteen opgetrokken en gedekt door een afgewolfd rietdak. Voorzijde met getoogde baander met loopdeur; in de noordelijke zijgevel getoogde gietijzeren 6- ruits stalramen.

Waardering

Dubbel woonhuis met aangebouwde schuur van cultuurhistorisch belang (met zekere reserve) vanwege de afwijkende hoofdvorm en een daaraan mogelijk te verbinden eertijds andere functie; van architectuurhistorisch belang vanwege de vormgeving en vanwege de zeldzame hoofdvorm. Daarnaast is het pand van stedebouwkundig belang als beeldbepalend element in de in structureel opzicht nog redelijk gave brinkstructuur.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1870
1870
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden