Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
478017
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82866/191
Kadastrale aanduiding
Vries P 4303
Nieuwe Rijksweg 4, 9481 AR te Vries

Omschrijving

Inleiding

SCHOOLGEBOUW gesticht als Openbare Lagere School in 1915 en ontworpen door Yvo Dirk Havermans in een aan de Amsterdamse School verwante stijl. Naast de oorspronkelijke hoofdentree bevindt zich een gevelsteen met het opschrift Yvo Dirk Havermans arch. BNA. In 1929 werd de school in bijpassende trant trant uitgebreid met een lokaal en een toiletgroep aan de westkant. De school is inmiddels in gebruik als bibliotheek en clubhuis, waartoe de oorspronkelijk hoofdentree is verschoven van de Nieuwe Rijksweg naar de achterzijde.

Omschrijving

Schoolgebouw gebaseerd op een L-vormig grondplan met aangebouwd dwarsvolume ten behoeve van het (voormalige) gymlokaal. In baksteen opgetrokken en gedekt door een samengesteld schilddak bedekt met verbeterde hollandse pan; dakruiter met helm; opvallende verhoging van nokhoeken ter weerszijden van de dakruiter; dakkapellen gedekt door een zinken schilddak (oorspronkelijk met leipannen en hoekkeperpannen); overstek met mastgoot. De gevelopbouw wordt bepaald door een trasraam met blokmotief, metselwerk, pleisterwerk vanaf het kalf; siermetselwerk onder de vensters; lokaalvensters in de vorm van gekoppelde 10- ruitsramen met vast kalf (samensgesteld uit 4-lichtskozijn met ramen van smeedijzer, benedenlichten naar buiten draaiend en sluitend met koperen hefboomsluiting, bovenlichten achterovervallend en sluitend met koperen hefboomknip); gietijzeren roedeverdeling en scheef ingezette natuurstenen vensterbanken. Oorspronkelijke hoofdentree met erker-achtige uitbouw; deur met zijlichten; luifel op klossen en met smeedijzeren trekstangen (met siermotief); anagram met OLS boven het bovenlicht.

Waardering

Schoolgebouw van cultuurhistorisch belang als representant van een specifieke functionele ontwikkeling; van architectuurhistorisch belang vanwege de vormgeving, de zeldzaamheid van vormgeving; van stedebouwkundig belang vanwege de relatie ten opzichte van het beschermd dorpsgezicht.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap Schoolgebouw

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1915
1915
exact
verbouwing
1929
1929
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Expressionisme
stijlzuiver