Oude Rijksweg 3, 9481 BD te Vries

Inleiding

Haaks op de weg gelegen BOERDERIJ gebouwd in 1909. Het woonhuis is in Eclectische trant vormgegeven. Typologisch neigt de boerderij naar het landheren-type. Gevelstenen in portaal: J.E. 1909; en H.B.O. J.H.

Omschrijving

De boerderij omvat woonhuis, tussenlid en schuurgedeelte. Het verdiepingloze woonhuis is gebaseerd op een rechthoekig grondplan, uit baksteen opgetrokken en wordt gedekt door een met geglazuurde platte Friese pannen belegd schilddak; schoorstenen met sierkappen; gemetselde dakkapel met in de lisenen bosschage, brede geprofileerde gootlijst. Gevelopbouw met gepleisterde plint, lisenen met bossage, waterlijsten, ramen met siermetselwerk in boogvelden, brede geprofileerde gootlijst. Symmetrisch ingedeelde voorgevel met portiek met nissen in de zijwanden en een dubbele paneeldeur met bovenlicht. Oostgevel met keldervenster. Het tussenlid met pannen bedekt; geprofileerde gootlijst; gepleisterde plint en onder meer 6-ruits schuiframen. Het schuurgedeelte is in baksteen opgetrokken en voorzien van een afgewolfd rietdak met onderlangs geglazuurde hollandse pannen; uileborden met ruitvormige roedeverdeling. Inrijdeur met loopdeur en driehoekig bovenlicht met ruitvormige roedeverdeling; het bovenlicht loopt door in de geprofileerde daklijst; aan weerskanten een licht getoogd gietijzeren raam; zijgevels met getoogde gietijzeren ramen.

Waardering

Boerderij van cultuurhistorisch belang als representant van een specifieke typologische ontwikkeling; architectuurhistorisch van belang vanwege de vormgeving, hetontwerp en de gaafheid; stedebouwkundig van belang vanwege de relatie met de omliggende bebouwing en het beschermd dorpsgezicht Vries.