Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
478019
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82866/200
Kadastrale aanduiding
Vries P 3822
Schultestraat 7, 9481 BC te Vries

Omschrijving

Inleiding

Evenwijdig aan de weg gelegen BOERDERIJ genaamd Schultenhof, gebouwd in 1921 en typologisch neigend naar het landheren- type. Het woonhuis is uitgevoerd in sobere Overgangsarchitectuur met Art Nouveau motieven. De naastgelegen vrijstaande schuur valt buiten de bescherming.

Omschrijving

Boerderij bestaande uit schuur en woonhuis. Het woonhuis is op rechthoekige grondslag in baksteen opgetrokken en wordt gedekt door een inzwenkend schilddak belegd met een geglazuurde pan; overstek; schoorstenen met kappen; dakkapellen. Gevelopbouw met trasraam, vensters (oorspronkelijk T-vensters en persiennes) met lateien en een fries met decoratief geometrisch metselwerk. Noordzijde met entree in portiek, dubbele paneeldeur met Art Nouveau snijwerk, bovenlicht; boven de entree een dakkapel met zadeldak. Oostgevel met dakkapel met lessenaardak; twee gekoppelde 6-ruits ramen.Schuur: op rechthoekige grondslag en in baksteen opgetrokken; gedekt door een afgewolfd rietdak met pannen onderlangs; uileborden. Achtergevel met dubbele mestdeur met bovenlicht, inrijdeur met loopdeur en geheng; staafankers. Noordelijke zijgevel met paarsgewijs geplaatste stalvensters met gietijzeren roedeverdeling; loggia in noordoosthoek. Westelijke zijgevel met getoogde gietijzeren stalvensters.

Waardering

Boerderij van cultuurhistorisch belang als representant van een specifieke typologische ontwikkeling; van architectuurhistorisch belang vanwege het ontwerp, de gaafheid en herkenbaarheid.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Boerderij(M1)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1921
1921
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Overgangsarchitectuur
stijlzuiver