Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
478020
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82866/116
Kadastrale aanduiding
Vries U 1174
Zuiderstraat 7, 9491 AR te Zeijen

Omschrijving

Inleiding

Evenwijdig aan de weg gelegen BOERDERIJ met SCHAAPSKOOI genaamd Leeghof, met oudste datum 1774, gebouwd volgens het hallehuis-type. Van jongere datum (circa 1850) is het voor het oorspronkelijke woonhuis geplaatste woongedeelte. Met name deze uitbreiding maakt de met zorg tot woonhuis verbouwde boerderij van belang.

Het erf is gedeeltelijk met keien bestraat.

Omschrijving

Boerderij en schaapskooi. Boerderij bestaande uit een schuur en een in twee fasen gebouwd woonhuis. Het geheel wordt gedekt door een aan achterzijde afgewolfd rietdak; gevlochten nok. Schuur met diepliggende achterbaander met in de zijwanden staldeuren; noordgevel met stalvensters (deels 4-ruits met pen-en-gat verbinding en luiken); zuidgevel ook met mestdeuren.

Oudste gedeelte woonhuis: krimp en topgevel met vlechting; jaartalankers 1774; staafankers; topschoorsteen. Gevelopbouw met handgevormde steen, bloklijst onder muurplaat; 15-ruits schuiframen met kalf; luiken.

Voorgeplaatst woongedeelte met vlechting, staafankers, topgevel met schoorsteen; 6-ruits schuifraam en kleine zolderramen.

Aangebouwde houten schaapskooi met ankerbalkgebint met pen- en-gat constructie; gepotdekselde opbouw; afgewolfd rietdak met gevlochten nok.

Waardering

Boerderij van cultuurhistorisch belang als representant van een specifieke typologische ontwikkeling; van architectuurhistorisch belang vanwege de vormgeving, het materiaalgebruik, de gaafheid en de zeldzaamheid qua type; van stedebouwkundig belang als onderdeel van de oorspronkelijke nederzetting.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Boerderij(M1)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1774
1774
globaal
verbouwing
1850
1850
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing