Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
478021
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82866/138
Kadastrale aanduiding
Vries P 3776
Oude Rijksweg 8, 9481 BD te Vries

Omschrijving

Inleiding

TRANSFORMATORHUIS van het Energiebedrijf Groningen/Drenthe, karakteristiek gelegen in het beschermde gezicht van Vries nabij de hervormde kerk. Dit type is gebouwd rond 1920 en ontworpen door de bedrijfsbouwkundige in typische Interbellum Stijl. Omschrijving

In lichte en donkere baksteen opgetrokken rechthoekig gebouwtje gedekt door een met Tuile-du-Nord-pannen belegd zadeldak; gekoppelde houten korbelen ter ondersteuning van het overstek. Enigszins taps toelopende plint van baksteen; opbouw met sober decoratief metselwerk in zijgevel en topgevels; smeedijzeren sierankers en gekoppelde ventilatieroosters in topgevel. Stalen deuren met beslag; oostgevel met aan weerskanten van de deur smalle vensters met glastegels; latei.

Waardering

Transformatorhuis van cultuurhistorisch belang vanwege een specfieke functionele ontwikkeling, van architectuurhistorisch belang vanwege de vormgeving, de industrieel-archeologische waarde, de gaafheid en herkenbaarheid. Tevens is het gebouwtje van stedebouwkundig belang als wezenlijk onderdeel van het beschermd gezicht Vries.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Nutsbedrijf

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1920
1920
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Interbellum-architectuur
stijlzuiver