478014 - Bosch en Vaart
Vries T 547
Bij Groningerstraat 30, 9481 TD te Vries

Omschrijving

STOOKHOK, gebouwd rond 1890 en behorend bij het herenhuis Bosch en Vaart. Het ten westen van de oranjerie gelegen gebouw pand is een goed voorbeeld van vakwerkarchitectuur.

Omschrijving

Op rechthoekige grondslag gebaseerd verdiepingloos stookhok, opgetrokken uit met baksteen gevuld en op een plint van Bentheimer zandsteen rustend vakwerk en gedekt door een met geglazuurde platte Friese pannen belegd zadeldak; windveren. Het pleisterwerk is voorzien van diagonale schijnvoegen. Opgeklampte deur in west- en zuidgevel (deels eveneneens voorzien van diagonale groef); smalle vensters met wenkbrauw.

Waardering

Stookhok van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang; tevens van belang als voormalig functioneel onderdeel van het complex Bosch en Vaart. Uniek en redelijk gaaf.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.