Oosterhesselen E 144
Burg de Kockstraat 47, 7861 AB te Oosterhesselen

Inleiding

BOERDERIJ in huidige vorm grotendeels gebouwd rond 1890 en behorend tot het hallehuistype met middenlangsdeel maar binnen deze groep als variant te beschouwen vanwege de vormgeving van het woonhuis. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het gegeven dat een deel van het woonhuis lange tijd gebruikt werd als verblijf voor het innen van pachtgelden. De achtergevel had van oorsprong, dus voor 1890, een andere indeling met naar alle waarschijnlijkheid een diepliggende baander. De bijgebouwen zijn beeldondersteunend maar wegens te weinig monumentale waarden niet beschermenswaardig. Vermeldenswaardig is de eenvoudige en sobere tuinaanleg alsmede de erfverharding met veldkeien en klinkers.

Omschrijving

Boerderij in baksteen opgetrokken met constructie van ankerbalkgebinten, schuur gedekt door een afgewolfd rietdak, deels met pannen onderlangs; uilebord; het woonhuis wordt gedekt door een afgewolfd pannendak (vernieuwd met niet bijpassende pan) en twee nokschoorstenen (met niet-originele kappen). De schuur heeft een symmetrisch ingedeelde achtergevel met centraal een getoogde baander met loopdeur, aan weerskanten een 4-ruits stalraam; staldeuren; staafankers. Westelijke zijgevel met getoogde gietijzeren 6- ruits stalramen; oostgevel met halfronde gietijzeren stalvensters en nabij de krimp een aangebouwd privaat. Het woonhuis heeft aan de straatzijde een symmetrische indeling met een verhoogd middenstuk; vensters met rondgezette hoeken en geprofileerde gootlijsten. Centraal een paneeldeur met naald en sierroosters, boven het kalf een 2-ruits bovenlicht; houten balkom op dito consoles met openslaande dubbele deuren; aan weerszijden van het balkon een T- venster. Aan weerszijden van de paneeldeur twee 6-ruits schuiframen. De kopse gevel is eveneens symmetrisch ingedeeld met 6-ruits schuiframen en twee 4-ruits zolderramen. Oostgevels met twee kelderramen met diefijzers en een 6-ruits schuifraam; gietijzeren goot op smeedijzeren dragers; opgeklampte deur met 2-ruits bovenlicht.

Waardering

Boerderij van architectuurhistorisch belang vanwege de sobere maar representatieve vormgeving van het woonhuis en vanwege de zeldzaamheid als variant van het hallehuistype.