Oosterhesselen E 1920
Burg de Kockstraat 51, 7861 AB te Oosterhesselen
Burg de Kockstraat 53, 7861 AB te Oosterhesselen

Inleiding

In traditioneel ambachtelijke stijl gebouwde BOERDERIJ uit circa 1865 en naar alle waarschijnlijkheid bestemd voor de arbeiders van de nabij gelegen (niet van rijkswege beschermde) grotere boerderij Burgemeester de Cockstraat 49. De boerderij behoort tot de hallehuisgroep met dwarsdeel maar heeft als bijzonderheid een doorgetrokken hoge zijgevel. De oostelijke gevel is deels vernieuwd.

Omschrijving

Op rechthoekige grondslag gebaseerd en in baksteen opgetrokken boerderij met een constructie van ankerbalkgebinten en gedekt door een afgewolfd rietdak met steil voor- en achterschild; schoorsteen. Gevelopbouw met gemetselde plint; staaf ankers. Baander met loopdeur; links daarvan een getoogd 4-ruits stalvenster en een mestdeur. De noordelijke zijgevel heeft onder meer een staldeur, een halfrond en 6-ruits (toegevoegd) gietijzeren stalraam. Het woonhuis, dat aan de straatzijde in het gevelveld van de baander doorloopt, heeft licht getoogde 6-ruits schuiframen met strekken.

Waardering

Boerderij van cultuurhistorisch belang vanwege de sociaal-economische ontwikkeling (het verzelfstandigen van de landarbeiders); van architectuurhistorisch belang vanwege de vormgeving, het zeldzame type en de herkenbaarheid binnen de structurele gaafheid van de omgeving en als zodanig ook van stedebouwkundig belang.