Oosterhesselen G 844
Verl Hoogeveense Vaart 41, 7864 TA te Zwinderen

Inleiding

BOERDERIJ gebouwd in 1910 voor Mej. R. Lanting uit Zwinderen, ontworpen door K. Huizing uit Oosterhesselen in traditionele trant met Jugendstil-elementen. De zuidwestgevel is aangepast en in dit dakschild is een dakkapel bijgeplaatst. De toegevoegde bijschuren vallen buiten de bescherming.

Omschrijving

Boerderij bestaande uit woonhuis en schuur. Het woonhuis is op rechthoekige grondslag gebaseerd, opgetrokken in baksteen en gedekt door een schilddak met geglazuurde kruispan; schoorstenen met kappen. Gevelopbouw met gepleisterde plint; vensters met oorspronkelijk kozijnhout en in het spaarveld bosschage afgedekt door een ontlastingsboog met sluitsteen; fries met bewerkte klossen en geprofileerde gootlijst. De symmetrisch ingedeelde voorgevel heeft een vooruitspringend middenstuk met natuurstenen stoep; portiek met Jugendstil tegeltableau aan de zijwanden; dubbele paneeldeur met naald en Jugendstil sierroosters; consoles ter onderbouwing van het uitkragende verhoogde middenstuk; op bewerkte consoles rustend balkon voorzien van sober bewerkte houten borstwering.

De schuur is in baksteen opgetrokken met een constructie van dekbalkgebinten aan een zijde verdubbeld, de schuur wordt gedekt door een afgewolfd rietdak, zuidelijke zijgevel deels vernieuwd met betonnen stalramen; oostgevel met staldeuren; getoogde gietijzeren 6-ruitsramen; staafankers en een getoogde baander met loopdeur. De noordelijke zijgevel heeft taatsdraaiende getoogde gietijzeren stalramen; staafankers. De westgevel (het deel naast het woonhuis) heeft een wagendeur en in het scheve gevelveld een getoogde baander met bijpassend 12-ruits bovenlicht; bovenlangs een geschulpte windveer.

Waardering

Boerderij van architectuurhistorisch belang vanwege de vormgeving (met name vanwege de constructie van de schuur en vanwege de toegepaste Jugendstil-decoraties) en van stedebouwkundig belang vanwege de beeldbepalende situering ten opzichte van de in structureel opzicht gave omgeving.