Actualiteit gegevens: 20-11-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
478204
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
15 november 1995
Kadaster deel/nr: 
5899/50
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Drenthe
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Coevorden
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Zwinderen
X-Y coördinaat: 
242103 - 527556

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

WOONHUIS gebouwd in 1912 als 'Heeren Behuizing met boerderij' voor de heer J. Rigterink te Oosterhesselen, ontworpen door J. Daanje uit Emmen in traditionele trant met gebruikmaking van onder meer Jugenstil- en naar de barok verwijzende elementen. Naar alle waarschijnlijkheid werd het huis (kantoor) ook gebruikt voor de inning van pachtgelden.Inmiddels is het woonhuis dubbel bewoond. Vermeldenswaardig is de tuinaanleg die het statige uiterlijk van het woonhuis versterkt.

Omschrijving

Woonhuis met achterliggende schuur. Het op rechthoekige grondslag gebaseerde woonhuis is in baksteen opgetrokken en wordt gedekt door een afgeknot zadeldak belegd met Lucas IJsbrandspan; hoekschoorstenen met kappen en pirons. Op de geprofileerde daklijst van het afgeknot dakvlak zat volgens de bouwtekening een crête. Gevelopbouw met brede gepleisterde plint, opgaand metselwerk; geblokte hoekpilasters met bosschage; fries met kraalprofiel en Jugendstil tegeltableaus (aan de zuidwestkant verdwenen) met boven het fries een geprofileerde gootlijst. Vensters met natuurstenen vensterbanken; waarschijnlijk in zink uitgevoerde bloemdecoratie in het boogveld; ontlastingsbogen in rode baksteen met aanzet- en sluitstenen. De symmetrisch ingedeelde voorgevel heeft in het midden een natuurstenen stoep, een portiek voorzien van gepleisterde omlijsting; Jugendstil tegeltableaus en een van snijwerk voorziene dubbele paneeldeur met naald en Jugendstil sierroosters. Boven de portiek een op bewerkte consoles (met maskerons) rustend balkon. Het verhoogde middenstuk heeft een dubbele openslaande balkondeur met aan weerszijden een raam. De opbouw van het verhoogde middenstuk is vergelijkbaar met de hoofdmassa, zij het dat in het fries een ander Jugendstil tegeltableau is toegepast. De noordgevel bevat twee kelderramen met diefijzers. In noord- en zuidgevel een gekoppeld venster. De aangebouwde schuur heeft een T-vormig kapplan met wolfseinden, deels belegd met Lucas IJsbrandspan en voorzien van gietijzeren goten. Gevelopbouw met gepleisterde plint en opgaand metselwerk. In de voorgevel een getoogde dubbele inrijdeur met roedeverdeling in het bovenste deel; siergeheng en hanemkam; stalraam met ontlastingsboog. Drievoudig gekoppeld zolderraam in Jugensdtil-trant met hoefijzervormige ontlastingsboog en metselmozaïek in boogveld; topgevel met houten rondboog sierspant. Zijgevel met taatsdraaiend getoogd gietijzeren ramen. Achterzijde (noordwestgevel) met dicht gemetselde wagendeur; staldeuren en getoogde gietijzeren 6-ruits stalramen.

Waardering

Woonhuis van cultuurhistorisch belang als uiting van een bijzondere sociaal-economische ontwikkeling (pachtsysteem); van architectuurhistorisch belang vanwege het ontwerp, de vormgeving, de toepassing van decoratieve materialen en de gaafheid. Stedebouwkundig is het pand van belang vanwege de beeldbepalende ligging in het in structureel opzicht gave gebied.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaVerl Hoogeveense Vaart947864 TCZwinderen
NeeVerl Hoogeveense Vaart967864 TCZwinderen

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
OosterhesselenM380
OosterhesselenM379

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Traditionalismeinvloeden

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19121912exactvervaardiging