Roderwolderweg 14, 9314 TA te Foxwolde

Inleiding

TOLHUIS in 1884 gebouwd in een ambachtelijk-decoratieve baksteen- architectuur aan de in hetzelfde jaar aangelegde straatweg Roden- Peize-Groningen, naar ontwerp van architect A. Schotanus (Zuidhorn) en in opdracht van de gemeente Roden. Het werk is uitgevoerd door aannemer H. Sijdzes uit Farmsum. Inmiddels is het tolhuis als woonhuis in gebruik waarmee de oorspronkelijke indeling met bergruimte, koe- en varkensstal verdwenen en de zijgevels vernieuwd zijn.

Omschrijving

Symmetrisch opgezet naar achteren toe verbreden bouwvolume van een bouwlaag en gedekt door een aan achterzijde afgewolfd zadeldak belegd met gegolfde rode pannen; schoorsteen; geschulpte windveren en decoratief bewerkte makelaar in topgevel. Gevelopbouw van het voorste gedeelte met aangestreken plint, opgaand metselwerk van "gevelhardgrauw waalsteen met ingemetselde lagen van cementsteen"; decoratiefmetselwerk in topgevel; getoogde ramen (van oorsprong 6-ruits schuif- of draairamen) met daarboven hanekam met blokmotief afgedekt door een gepleisterde waterlijst. Centraal in de topgevel van oorsprong een eikehouten tariefbord; daarboven in pleisterwerkomlijsting het jaartal 1884.

Waardering

Tolhuis (ondanks de aanpassingen) van cultuurhistorisch belang vanwege de sociaal-economische, geografische en typologische ontwikkeling; van architectuurhistorisch belang vanwege de vormgeving en de betekenis voor de ontwikkeling van de infrastructuur; van stedebouwkundig belang vanwege de sterk beeldbepalende ligging en functionele samenhang met de openbare weg.

Ja Bestuursgebouwen, rechtsgebouwen en overheidsgebouwen Overheidsgebouw Tolhuis