Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
478207
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
26 oktober 1994
Kadaster deel/nr: 
82854/126
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Drenthe
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Noordenveld
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Nieuw-Roden
X-Y coördinaat: 
222555 - 572115

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

SCHOOL met DRINK- en ZITPLAATS gebouwd in 1930-1931 in opdracht van de "Vereeniging school met den Bijbel" en in typerende Interbellum-stijl ontworpen door architect H. Beumer uit Arnhem. Gevelsteen met: "Eerste steen gelegd door J.G. Togtema. evangelist". De drink- en zitplaats is centraal voor het gebouw geplaatst. De bescherming betreft alleen het oorspronkelijke gedeelte van de school (en de srink- en zitplaats); de bijgebouwen vallen buiten de bescherming. De school is inmiddels in gebruik als Dagschool voor volwassenen.

Omschrijving

Op rechthoekige grondslag gebaseerd schoolgebouw met twee klaslokalen, aan weerszijden een lagere vleugel. Het geheel bestaat uit een bouwlaag en wordt gedekt door een samengesteld schilddak bedekt met romaanse pannen; schoorstenen; dakkapel in voorste dakschild; goot met overstek. Gevelopbouw met trasraam en aangemetselde bloembak in donker blauwe klinkers (strengperssteen) en de opgaande buitengevels in genuanceerde strengperssteen (waalformaat van de fabriek N.V. Jurgens te Bingerden bij Doesburg); muurankers; symmetrisch ingedeelde voorgevel met twee viervoudig gekoppelde lokaalramen met zwaar kozijnhout en ongelijkmatige 6-ruits roedeverdeling in het grote, naar binnen vallende bovenlicht; gekoppelde 4-ruits ramen in de symmetrisch ingedeelde achtergevel; linker aanbouw met drievoudig gekoppeld smalle ramen; rechter aanbouw met portiek rustend op kolom en in de zijgevel een drievoudig gekoppelde 8-ruits ramen met vast kalf.

De DRINK- en ZITPLAATS ligt centraal voor het schoolgebouw, is gebaseerd op rechthoekige grondslag en bestaat uit een op beton gemetselde platte laag, opgaand metselwerk met verbreding voor de (inmiddels verdwenen) houten bank en achterwand in verticaal metselwerk waarin de (inmiddels verdwenen) kraan is opgenomen.

Waardering

School met bijbehorende drink- en zitplaats van cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische en geestelijke ontwikkeling in een jonge ontginningsnederzetting; van architectuurhistorisch belang vanwege de typologie, de sobere maar zorgvuldige vormgeving en vanwege de gaafheid.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaEikenlaan59311 PVNieuw-Roden

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieCultuur, gezondheid en wetenschapOnderwijs en wetenschapSchoolgebouw

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
RodenK5410

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Interbellum-architectuurstijlzuiver

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19301931exactvervaardiging