Roden Q 256
Hoofdstraat 38, 9315 PC te Roderwolde

Inleiding

BOERDERIJ gebouwd rond 1860 in opdracht van de Rodense familie Aukema in een in een sobere classicistisch getinte baksteenarchitectuur. De boerderij is een variant van het kop- romp-type. De bescherming betreft het woonhuis en de hoofdvorm van de schuur.

Omschrijving

Boerderij bestaande uit woonhuis en schuur. Woonhuis evenwijdig aan de weg gelegen, gebaseerd op rechthoekige grondslag en bestaande uit een bouwlaag. Het woonhuis wordt gedekt door een aan achterzijde doorgetrokken afgewolfd zadeldak belegd met hollandse pan; geprofileerde daklijst met goot op klossen; schoorstenen; centraal geplaatst dakkapel met zadeldak en gekoppelde 6-ruits schuiframen. Gevelopbouw in rood metselwerk, licht getoogde vensters met 6-ruits schuiframen; in de kopse gevels geplaatste 2-ruits zolderramen; oostelijke zijgevel met twee kelderramen. Centraal in de symmetrisch ingedeelde voorgevel een gebombeerde paneeldeur met bovenlicht en omlijsting. Haaks op de weg gelegen aan de woning vastgebouwde schuur, gedekt door een afgewolfd zadeldak (met niet oorspronkelijke bedekking).

Voorgevel met inrijdeur en roosvenster; achtergevel met korfboogvormige inrijdeur; gietijzeren rondboogvensters; staldeur met gietijzeren rondboog bovenlicht. Oostelijke gevel met (dicht gemetselde) getoogde vensters; een staldeur en twee 4-ruits stalramen ter hoogte van de spoelstraat.

Waardering

Boerderij van cultuurhistorisch belang vanwege de typologische ontwikkeling van het kop-romp type; van architectuurhistorisch belang vanwege de traditioneel ambachtelijke vormgeving; van stedebouwkundig belang vanwege de bijzondere ruimtelijke betekenis ten opzichte van de overige bebouwing in het oude centrum van Roderwolde.

Hollands Classicisme