Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
478213
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82854/118
Kadastrale aanduiding
Roden O 180
Centrum 2, 9304 TH te Lieveren

Omschrijving

Inleiding

Voormalige BOERDERIJ met in 1890 toegevoegd CAFE, het geheel gebouwd in een ambachtelijk-decoratieve baksteen-architectuur. Inmiddels is het schuugedeelte geheel tot woonhuis verbouwd en is het woonhuis volledig in gebruik als cafe. Van belang is de hoofdmassa van het geheel en de detaillering van de gevels aan de straatzijde.

Omschrijving

Boerderij met cafe. Het cafe is gebaseerd op een langgerekt rechthoekige grondslag en bestaat uit een woonlaag gedekt door een schilddak belegd met pannen. De gevelopbouw wordt bepaald door een trasraam in rode baksteen; opgaand metselwerk in zachtrode baksteen met gemetselde banden in witte kalkzandsteen; kalkzandsteen eveneens toegepast in fries en detaillering hanekammen boven de T-vensters.

De schuur is in baksteen opgetrokken en wordt gedekt door een aan voor- en achterzijde afgewolfd zadeldak belegd met hollandse pannen.

Waardering

Het cafe is van cultuurhistorisch belang vanwege de specifieke functionele ontwikkeling in een kleinschalige agrarische nederzetting; van architectuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling en van stedebouwkundig belang vanwege de ligging op een centraal punt in het dorp.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Boerderij(M1)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1890
1890
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing