Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
478214
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82854/161
Kadastrale aanduiding
Roden P 883
Hoofdweg 16, 9307 PB te Steenbergen

Omschrijving

Inleiding

Als LANDHUIS gebouwd in 1936-1937 in typerende Interbellum Architectuur in opdracht van de heer J.B. Bruins (arts te Roden) en ontworpen door de architecten H.C. Hillebrands (Nietap) en T. Zondag (Roden). Het landhuis ligt in een bos aan de rand van een ven. De oorspronkelijke indeling met meidenkamer en keuken is inmiddels gewijzigd.

Omschrijving

Asymmetrisch opgezet, samengesteld bouwvolume bestaande uit een souterrain, deels een en deels twee bouwlagen en gedekt door een hoogopgaand samengesteld schilddak belegd met romaanse pannen; schoorstenen; enkele dakkapellen; goot met overstek. Gevelopbouw met basis in donkere steen; opgaand metselwerk in gele steen; oorspronkelijke vensterindelingen, deels met glas-in-lood. Noordwestgevel met garage geplaatst als drive-in en voorzien van houten inrijdeuren; entree met stoep, portiek; drievoudig gekoppeld trappenhuisvenster grotendeels met glas-in-lood, daarboven een met hout betimmerde topgevel waarin een luidbel is opgenomen; links van de topgevel een loggia. Aan de zuidwestgevel een halfronde uitbouw (erker) met plat. Zuidoost met terras gericht op het water.

Waardering

Landhuis van cultuurhistorisch belang vanwege de specifieke en in Drenthe weinig voorkomende ontwikkeling in landelijk gebied en vanwege de aard van het object; van architectuurhistorisch belang vanwege het ontwerp, het materiaalgebruik en de gaafheid.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats Landhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1936
1937
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Interbellum-architectuur
stijlzuiver