Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
478216
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82854/164
Kadastrale aanduiding
Sleen S 118
Achterste Erm 13, 7843 TB te Erm

Omschrijving

Inleiding

BOERDERIJ met ten dele met keien bestraat erf, in aanleg eind 18e-eeuws met een 19e-eeuwse invulling van de achtergevel. De boerderij behoort typologisch gezien tot het hallehuis-type. In 1970 werd de boerderij in opdracht van F. Akker tot woonhuis verbouwd volgens plan van het Bureau Monumentenzorg van de Provincie Drenthe. Met de uitvoering werd de Fa. J.H. Linneman belast.

Buiten de bescherming valt de vernieuwde bijschuur.

Omschrijving

Boerderij met krimpen, opgetrokken in baksteen en gedekt door een afgewolfd rietdak met gevlochten nok; schoorsteen; ver overkragend voorschild rustend op zware eiken klossen. Gevelopbouw in metselwerk; vlechtwerk; staafankers. Symmetrisch ingedeelde achtergevel met inrijdeur, aan weerszijden een 4- ruits stalraam en mestdeur; zijgevels schuur met kleine driehoekige stalramen en tot raam verbouwde mestdeuren. Woonhuis met gereconstrueerde 30-ruits schuiframen met luiken, paneeldeur en bovenlicht met snijwerk.

Waardering

Boerderij met ten dele met keien bestraat erf van cultuurhistorisch belang vanwege de landbouwkundige ontwikkeling; van architectuurhistorisch belang vanwege het materiaalgebruik en de gaafheid en van stedebouwkundig belang vanwege de betekenis voor de oorspronkelijke nederzettingsstructuur.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M)

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing