Heirweg 36, 7841 AP te Sleen

Inleiding

Gebouwd als ARMENWERKHUIS in 1855 door aannemer A. Nijhuis uit Coevorden in een traditionele ambachtelijke stijl. De laatste bewoners (verpleegden) verlieten het huis in 1936. Sinds enkele jaren was het toen al in gebruik als boerderij (samen met de inmiddels verdwenen bijgebouwen). Het gebouw werd in 1973 in opdracht van de gemeente omgebouwd tot ontmoetingsruimte naar ontwerp van Architectenbureau Kampinga uit Assen. Het interieur is sterk aangepast en een bijgebouw werd bijgeplaatst. De bescherming heeft betrekking op het oorspronkelijke exterieur.

Omschrijving

Op een langgerekte grondslag gebaseerd in baksteen opgetrokken armenwerkhuis bestaande uit een bouwlaag en gedekt door een rieten schilddak metgevlochten nok en kuif. Naast traditionele middelen zoals smeedijzeren staafankers, 4-ruits stalramen en opgeklampte deuren met geheng, zijn vooral de rondboogvensters opvallend vanwege de uitkragende ontlastingsbogen op natuurstenen consoles. In de noordelijke zijgevel zijn de ontlastingsbogen van de inmiddels dicht gemetselde keldervensters zichtbaar.

Waardering

Het voormalig armenwerkhuis is van cultuurhistorisch belang vanwege de bijzondere uitdrukking van een typische sociaal-economische en geestelijke ontwikkeling; van architectuurhistorisch belang vanwege de typologische ontwikkeling en vanwege de zeldzaamheid.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Sociale zorg, liefdadigheid