Menso Altingstraat 21, 7841 CA te Sleen

Inleiding

Gebouwd als AMBTSWONING van burgemeester Manssen in 1917, ontworpen in Overgangsarchitectuur naar ontwerp van architect J. Neisingh uit Assen en uitgevoerd door aannemer R. Vos uit Hoogeveen. Gevelsteen bij de entree met: "Johanna M.P. Manssen". In 1919 werd de schuur aangepast en vergroot; in 1937 werden verschillende wijzigingen en verbeteringen in de woning aangebracht en kwam er een verhoging van de achteruitbouw ten behoeve van een logeer- en kinderkamer. Deze door A. Baart (Leeuwarden) ontworpen ingrepen werden door plaatselijk aannemer J. Geugies uitgevoerd. De ambtswoning is inmiddels als gewoon woonhuis in gebruik.

Omschrijving

Op ruim eigen terrein gelegen samengesteld in baksteen opgetrokken bouwvolume, bestaande uit een bouwlaag en een verdieping onder het riet gedekte samengestelde schilddak; schoorstenen; halfronde met riet gedekte dakkapellen in het voorste dakschild; een met riet gedekt samengesteld dakkapel aan de achterzijde; rietkap met overstek rustend op houten daklijst op klossen. Verbreding aan de rechter zijkant met een naar achteren gericht bouwvolume met een lagere nokhoogte. Gevelopbouw in metselwerk met licht uitkragende rollagen ter accentuering; oorspronkelijke vensters van diverse afmetingen met roedeverdeling, gemetselde vensterbanken en geaccentueerde strekken. Symmetrisch ingedeelde voorgevel met in het midden een paneeldeur met zijlichten; luifel aan trekstangen en rustend op bewerkte houten klossen; daarboven een geknikte topgevel met drie 6-ruits ramen; aan weerskanten van de ingangspartijen drie gekoppelde 6-ruits ramen. Zij- en achtergevels zijn op vergelijkbare manier opgebouwd en gedetailleerd.

Waardering

Ambtswoning van cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een bijzondere bestuurlijke ontwikkeling, van architectuurhistorisch belang vanwege de gaafheid van het zorgvuldig uitgevoerde ontwerp.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Ambtswoning