Westerbork R 864
Smalbroeksweg 3, 9442 PD te Elp

Inleiding

LANDHUIS vroeger "de Zandhof", thans "de Steinborg" geheten, gelegen op een ruim eigen terrein en gebouwd door de kunstschilder Louis A. Roessingh (1873-1951) in een pittoreske historiserende fantasiestijl zoals die op schetstekeningen van Roessingh zijn terug te vinden. Het geheel werd gefaseerd uitgevoerd; zo werd in 1917 het bouwvolume met tentdak aan de noordoostzijde bijgebouwd (uitgevoerd door aannemer H. Beuving uit Elp). In 1965 werd in opdracht van Roessingh's dochter, A. Bolt-Roessingh uit Den Haag, het torenachtige volume op de zuidwesthoek bijgebouwd. De toren, geinspireerd op de schetstekeningen van Roessingh, werd uitgevoerd naar ontwerp van architectenbureau J. Boelens uit Assen. In 1990-1991 werd in romantische trant een wijziging uitgevoerd naar ontwerp van architect A. Bakema uit Zuidhorn waarbij met name de noordoostgevel werd gewijzigd en de inefficiente binnenruimte werd overdekt. Dit in opdracht van de heer G.C.J. Stein. De bescherming betreft alleen het hoofdgebouw. De zuid-oostelijke hoektoren is recent bijgebouwd en valt niet onder de bescherming.

Omschrijving

Samengesteld bouwvolume in witgesausde baksteen opgetrokken, gedekt door diverse kapvormen. Voorgevel (zuid) van rechts naar links: torenachtig volume uit 1965 met trapgevel en vensters uitgevoerd met roedeverdeling en luiken; terrasgedeelte met terugliggend gevelgedeelte waarin deur met bovenlicht; rechts van de deur een uitbouw (toilet) onder doorgetrokken dakschild; links van de deur en in de as van een gemetseld dakkapel met trapgevel, twee boven elkaar geplaatste vensters met roedeverdeling en luiken. Oostgevel van rechts naar links: bouwvolume met souterrain, bouwlaag met twee 15-ruits ramen met luiken, trapgevel met 9-ruits verdiepingsraam met luiken en ontlastingsboog met sluitsteen; middenstuk bereikbaar via terras; drievoudig gekoppeld raam waarvan de middelste uit twee delen met vast kalf en voorzien van een spitsboogveld met gestileerd bloemrelief, alle met 9-ruits roedeverdeling; dit deel wordt gedekt door een zadeldak met opengewerkte dakruiter met ingesnoerde spits (momenteel met slechte vormgeving en materialen). Westgevel van rechts naar links: terras met borstwering; tuitgevel met vlechting en topschoorsteen; grote terrasdeuren met roedeverdeling en luiken; via tussenlid overgang naar de uitbreiding van 1917 met in de middenas boven elkaar geplaatste vensters met roedeverdeling en luiken; dakkapel in tentdak. Noordgevel van rechts naar links: uitbreiding 1917 met souterrain waarin rondboog deur; twee bouwlagen mete vensters met roedeverdeling, afgesloten door tentdak; modern tussenlid naar het bouwvolume met souterrain, bouwlaag zadeldak met op kopse kanten een trapgevel.

Waardering

Landhuis van cultuurhistorisch belang vanwege de culturele ontwikkeling van Drenthe (woning van een vermaard Drents kunstenaar die het ontwerp bovendien zelf heeft geschetst); van architectuurhistorisch belang vanwege de hoge mate van zeldzaamheid van een dergelijk bouwwerk met een spectaculaire bouwgeschiedenis; van stedebouwkundig belang vanwege de ligging in het landschap.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats