Westerbork T 636
De Vledders 8, 9434 TD te Eursinge

Inleiding

In ambachtelijke stijl gebouwde BOERDERIJ met als oudste datum 1736 (in een gebint) en daarna uitgebreid en aangepast waarbij de verspringing van de kap met name opvallend is. Typologisch behorend tot de hallehuistype met middenlangsdeel. In 1975 werd de boerderij tot woonhuis gerestaureerd in opdracht van de heer H.P. Nagtegaal; uitvoering door Kuik BV te Elp.

Omschrijving

Tot woonhuis gerestaureerde boerderij in baksteen opgetrokken, met ankerbalkgebintconstructie en gedekt door een rieten schilddak met markante knik naar het woonhuis; gevlochten nok. Woonhuis met steil dakschild bedekt met riet en mos, de uitkraging ondervangen door uitkraagplaat, -hout en -schoor. Voorgevel woonhuis met restant van een vakwerkconstructie (stijl en ankerbalk); handgevormde steen; 28-ruits ramen met luiken en 9-ruits ramen; deur met bovenlicht. Schuurgevel met kleine stalgaten met 4-ruits invulling, mestdeuren en achtergevel met getoogd kozijn van de baanderdeur en twee staldeuren.

Waardering

Boerderij van cultuurhistorisch belang vanwege de typologische ontwikkeling en de markante constructie van het voorschild en van architectuurhistorisch belang vanwege de traditionele vormgeving en het materiaalgebruik; voorts van stedebouwkundig belang voor de herkenbaarheid en structurele gaafheid van de omgeving (vooral ten opzichte van het eveneens beschermde buurpand De Vledders 6).

restauratie